BiH
8

Srebreničke žrtve poručile Meronu: Ako oslobodite Perišića, oslobodit ćete Srbiju

Piše: M. N.
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici srebreničkih udruženja porodica žrtava sastali su se danas u Hagu sa predsjednikom Haškog tribunala (ICTY) Theodorom Meronom.

Tokom razgovora koji je trajao duže nego što je planirano, predstavnici udruženja iznijeli sve ono što ih boli kada je u pitanju rad i odnos ICTY-ja prema optuženima za genocid u Srebrenici. I Meronu su kazali kako ne treba udovoljiti zahtjevu za ponovnim razmatranjem odluke o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

"Zatražili smo da se formira nezavisna komisija pravnih eksperata koji bi trebali ustanoviti kakva je razlika između Perišića i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora koji je dobio 50 godina zatvora, a i jednog i drugog je optužnica jednako tretirala, isti sud im sudio", za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa.

Preživjele žrtve zatražile su i da suđenje Karadžiću i Mladiću bude ubrzano, te izrazili negodovanje što Tomašica nije uvrštena u optužnicu.

"Kazali smo mu da je žalosno što je on posjetio Tomašicu, a ona nije uvrštena u optužnicu. Također, tražili smo od njega da učini nešto po pitanju negiranja genocida i kazao je kako će on svaki put spriječiti tako nešto i uvijek govoriti da je genocid počinjen u Srebrenici. Rekli smo i to kako smatramo da ako Perišić bude oslobođen da će osloboditi Srbiju odgovornosti. Bio je zatečen", rekla je Subašić.

I od Merona kao i od Brammertza su zatražile da kopija presude o Srebrenici bude dostavljena Arhivu u Potočarima, te da se formira Fond pri Vijeću sigurnosti koji će isplaćivati žrtvama odštetu.

"Meron nam je dao neka obećanja i uglavnom je diplomatski odgovarao, ali mi nećemo odustati. Uvijek ćemo ga podsjećati na to sve", rekla je Subašić.

Predstavnici srebreničkih udruženja porodica žrtava večeras će održati sastanak s nevladinim udruženjima u Hagu, a sutra ujutro će krenuti ka BiH.