Uprkos dugovanjima
195

Studentski centar KS dobija novi restoran, baštu i toplije sobe: Studenti su najveći resurs države

Piše: M. Nukić
Tarik Curić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Tarik Curić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Od 1. januara ove godine na poziciju direktora Studentskog centra Sarajevo došao je Tarik Curić, magistar ekonomskih nauka. Zatekao je dug prema Preznoj upravi FBiH od pet miliona KM glavnice i dva miliona KM kamate te dug prema dobavljačima od tri miliona KM. Ipak, krenuli su naprijed i počeli raditi na renoviranju i izgradnji novih objekata za studente.

Prvo što je novi direktor uradio, nakon što je upoznat o situaciji, je reorganizacija preduzeća. Umjesto na tri lokacije, uprava je smještena u paviljonu A u Nedžarićima, dok je Studentski servis ostao u Titovoj ulici.

"Shvatio sam da ne možemo tako funkcionirati i sada imamo sjedište na 4. i 5. spratu, gdje je premješteno 40 ljudi. Bitno je istaći da imamo neke pozitivne pomake. Ova Vlada KS je nakon dugo godina finansiranja s 38 posto povećala na 43,6 posto i samim tim budžet nam je porastao na 1,5 miliona KM. Zahvaljujemo se na ovom potezu jer je osnivač pokazao dobru volju, a mi smo došli na nivo održivog finansiranja", rekao je Curić.

Utopljavanje objekata prioritet

Problem i dalje predstavljaju dugovanja ostalih kantona iz FBiH koji sada iznosi 1,5 miliona KM. Pokušavaju ga naplatiti, ali nisu sve vlasti blagonaklone izvršavanju obaveza.

"Svaki kanton sada ima svoj univerzitet i pokušava spriječiti dolazak studenata u Sarajevo da bi jačali lokalne univerzitete, što je u Bolonjskom sistemu totalna diskriminacija. Ne možete zaustaviti protok studenta u Evropi, a ne u državi. Nažalost, ministri iz pojedinih kantona, pogotovo USK gdje se vlade mijenjaju kao na traci, pokušavaju spriječiti odlazak studenata", kazao je.

Ipak, to ih nije spriječilo da rade na novim projektima kako bi unaprijedili i poboljšali život studenata u domovima u Neždarićima i na Bjelavama. S Ministarstvom obrazovanja KS rade na utopljavanju doma u Nedžarićima.

"Naš najveći problem su ekološki i ekonomski neefikasni objekti. U januaru smo dobili račun za plin od 180.000 KM, a za struju 200.000 KM. Na Bjelavama imamo objekte sa željeznim okovima koji su napravljeni 1983. godine i nedopustivo je da do sada to nije napravljeno. Moj zadatak je da dođemo do sredstava da utoplimo objekte, jer bismo time u prvoj godini ostvarili 50 posto uštede", istakao je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Stakleni restoran i nova bašta

Trenutno rade na ugovor s Univerzitetom u Sarajevu i na preliminarnim razgovorima o izradi zakona o visokom obrazovanju, gdje je Studentski centar KS nosilac studentskog standarda o kojem se govori već godinama.

"I mi radnici se moramo mijenjati i shvatiti da moramo biti na usluzi studentima, jer oni plaćaju tu uslugu. Pružamo uslugu građanima u hostelima i u ugostiteljstvu. Sve zahtjeve studenata smo ispunili u ova dva mjeseca. Uveli smo vešeraj koji su tražili, a BH Telecom do svake sobe sada uvodi Moju TV i internet. Uveli smo i teretanu. Na Bjelavama smo otvorili kafeteriju, a uskoro i jedan moderni restoran u staklu, dok će u Nedžarićima biti napravljena Ledo zatvorena bašta. Sve je napravljeno zahvaljujući donatorima koji su pokazali empatiju prema studentima", rekao je Curić.

Pozvao studente da ostanu u BiH

Istakao je kako su 1.500 studenata koji spavaju u studentskim domovima u Sarajevu svijetla tačka ove države jer su tu budući doktori nauka, magistri, arhitekti, ljekari te studenti i sa dva doktorata. Oni će, naglašava curić, preuzeti kompletan sistem izgradnje države za od pet do 10 godina.

"Bitno je da im učinimo studentski život sretnijim i s lijepim uspomenama, a ne da spavaju u azilantskim centrima i da ponesu uspomene odlaska iz države. Pozvao bih studente iz cijele države da ostanu ovdje i prave sistem, jer su oni najveći resurs ove države i ne smijemo ih izgubiti. Moramo biti svjesni kao društva i kao država da se s tom populacijom ne smijemo igrati na način kao do sada, a ova Vlada KS je shvatila šta su studentski domovi i Studentski centar KS", naglasio je.

Novi moderni paviljon koji je otvoren u novembru prošle godine je bio pun pogodak i traži se soba više. Počeli su renovirati paviljon 4, dok će se paviljoni 8 i 9 morati zatvoriti prema naredbi inspekcije. Studenti će biti premješteni u Nedžariće.

Teniski tereni zatvoreni

Kada je riječ o teniskim terenima, o kojima je naš portal ranije pisao, a koji su izgrađeni za vrijeme direktora Emira Kadrića bez građevinske i urbanističke dozvole, oni su zatvoreni do daljnjeg. Tužilaštvo KS ranije je formiralo i predmet o ilegalnim dešavanjima u Studentskom centru te su izuzeli potrebnu dokumentaciju.

"Počeli smo upravljati troškovima i zatvorili smo i blokirali sve nelegalne tokove novca. Napravili smo dosta ušteda na tim poljima i već u prvom mjesecu smo isplatili dobavljačima više od milion KM. Sada se odjednom pojavio novac koji je ranije rasipan na sve strane. Pokazujemo finansijsku stabilnost. Još postoji taj dug, a moj cilj je da do kraja mandata izvedem firmu na čistac i bez duga", kazao je Curić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ispoštovat će sve zahtjeve studenata

U glavnom fokusu su potrebe studenata. Dobili su veš-mašine sa sušilicama, sobu za peglanje, usisivače i teretanu u kojoj dnevno bude između 80 i 100 studenata.

"Zahtjevi studenata su realni. Ne mogu u 21. vijeku prati odjeću u lavoru. Sve što budu tražili ispoštovat ćemo. Upućujem poruku roditeljima da vrijedi studirati i biti u studentskom domu jer imamo 15 obroka na dnevnom meniju i imamo uslove koji su dostojanstveni, a borit ćemo se da budu još bolji. Naši studenti idu i na izlete. Istraživanja su pokazala da studenti koji žive u našem Studentskom centru, njih 80 posto završi fakultet, dok je kod ostalih procenat između 40 i 50 posto", poručio je novi direktor.