Novi pravilnik
66

Radnici Studentskog centra KS najavili štrajk, podržao ih direktor Dovadžija

A. Ku.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici Studentskog centra Kantona Sarajevo najavili su štrajk, a u tome ih je podržao i direktor ove ustanove Amar Dovadžija. U razgovoru za Klix.ba Dovadžija kaže da uprava i sindikat traže usvajanje novih pravilnika, a na šta čekaju već tri mjeseca.

Naime, Studentskom centru KS je potrebna saglasnost saglasnost Ministarstva nauke i visokog obrazovanja KS o odobravanju novih pravilnika, kojima bi, između ostalog, minimalne plate radnika bile povećane.

Dovadžija kaže da je Ministarstvo tražilo da se izrade novi pravilnici, a sada se čeka na saglasnost. Kaže nam i da je smanjen broj zaposlenih sa 235 na 194, kako je i traženo.

"Prema novom pravilniku uvećane su plate radnika koji rade za 600, 700, 800 KM i to su najniže plate kada govorimo o javnim preduzećima i ustanovama u KS. Kroz pravila nikakvo novo opterećenje nema na budžet KS. Smanjili smo broj uposlenih, a sve što smo renovirali radili smo iz vlastitih sredstava", kaže Dovadžija.

Objašnjava da uprava traži da se poštuje osnivački akt prema kojem je obaveza osnivača da obezbijedi srestva za rad uposlenih u iznosu od 40,3 posto. Na godišnjem nivou je to 1.900.000 KM.

"Međutim, mi treću godinu ne dobijamo taj iznos. I ove godine smo dobili 360.000 KM, na ostalo čekamo. Ministarstvo se oglušilo na dopise sindikata, uprave i sve što smo tražili. Stao sam na stranu radnika jer nikakva dodatna opterećenja nismo tražili novim pravilnikom", ističe Dovadžija.

Kažem nam da se ipak nada da do štrajka neće doći, jer se bliži početak nove akademske godine.

Dovadžija je uputio poziv na sastanak resornom ministru, premijeru KS i predsjedavajućem Skupštine KS kako bi do kraja ove sedmice razgovarali o pravilniku i njegovom usvajanju.