Sarajevo
62

Protesti studenata u Domu Bjelave: Situacija je katastrofalna, kotlovnica je postala tempirana bomba

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Studenti iz Studentskog doma na Bjelavama danas su organizovali protest kojim žele skrenuti pažnju Vladi Kantona Sarajevo na goruće probleme i loše uslovi u kojima žive studenti.

Aldin Mešan, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo, rekao je da je cilj današnjih protesta upozorenje Vladi Kantona Sarajevo da obrate pažnju na situaciju u Studentskom centru, odnosno na probleme u kojima se trenutno nalaze studenti.

"Udruženje Studentskog centra u saradnji sa Studentskim centrom 27. decembra poslalo je dopis Vladi Kantona te predstavilo sve probleme, ali nažalost nismo dobili odgovor. Ovo je neka kulminacija događaja i cilj protesta jeste da pokažemo da ovi problemi iskazujemo na ozbiljan način", rekao je.

Nedim Karamović, član Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo, rekao je da osnovni i glavni problemi jesu kuhinja, grijanje, kotlovnica stara 50 godina u koju se nije uložila nijedna marka.

"Reprezentativan je samo paviljon koji je napravljen 2014. godine, a detaljno nikada niko od Vlade Kantona Sarajevo ovdje nije došao i ušao u ostale paviljone da vidi stvarnu situaciju. Zbog toga smo se mi kao studenti digli. U zadnjih tri mjeseca goru situaciju za moje tri i po godine kako sam u studentskom domu, ja nisam zatekao. Iz razloga što zadnja tri mjeseca uvijek nam fali nešto ili za ručak ili za večeru. Kada pitamo šta je sa javnim nabavkama, kažu nam da su poništene, ogromna su dugovanja prema dobavljačima. Niko nema sluha za nas. Mi smo stjerani u ćošak i ovo je bio jedini način da prikažemo kakva je situacija u domu", rekao je.

On je poručio da se radi o nedostatku hrane. U prethodna dva mjeseca studenti nisu imali crvenog mesa. Sada, kada je crveno meso nabavljeno, nemaju bijelog mesa.

"Počeli su da nam uskraćuju količinu hrane iz razloga što je manjak radnika, ne mogu da stignu sve. U kuhinji je naš glavni gorući problem, obroci su postali manji. Ovdje boravi blizu 600 studenata, a ima oko 30 radnika koji se zaista trude, ali ne mogu da stignu sve to. Ogromni su redovi, star inventar predstavlja veliki problem. Mnogi se žale da ih boli stomak zbog te hrane", rekao je.

Još jedan problem je grijanje. Zbog stare i djelimično neispravne kotlovnice, dijelovi paviljona su bez grijanja. Garancija za kotlovnicu je 15 godina, a ona je tu već 50 godina. U domu su je počele nazivati tempiranom bombom i zaista se boje da bi moglo doći do neke katastrofe. Kotlovnica se nalazi tačno ispod restorana kroz koji dnevno prođe od 500 do 600 studenata.

"Kotlovnica posjeduje dva bojlera. Jedan je ispravan, a iz drugog curi voda, odnosno u neispravnom je stanju. Zato ta kotlovnica nije u mogućnosti da isporuči grijanje cijelom studentskom naselju. U paviljonu koji je obnovljen 2014. godine ima grijanja. Međutim, kada govorimo o prvom ili sedmom paviljonu, na nekim spratovima nema grijanja. Studenti se pokušavaju snaći, kupuju grijalicu. Ali tri sobe su na jednom osiguraču, a elektroinstalacije su jako loše i kad se uključe grijalice, osigurači odmah iskaču.

Sam namještaj u sobama je loš. Zajednički čvor dovodi do dodatnih problema sa higijenom u prvom paviljonu. Trideset djevojaka primorane su koristiti jedan ili dva toaleta, i dva tuša.

U Nedžarićima također situacija kritična. I tu je prisutan problem sa kuhinjom kao i na Bjelavama, s tim da je najveći problem nedostatak radnika. Ne održava se higijena zbog nedostatka radnika. Još jedan gorući problem je voda, to jeste stare cijevi iz 50-tih, 60-tih godina koji zagađuju vodu.

Imaju problem s liftom koji ne radi već dvije godine u zgradi od osam spratova. Problem je i namještaj. Jedan dio je obnovljen, ali u druga dva paviljona namještaj se raspada. Krov prokišnjava, dio studenata se iselio zbog toga, čitaona također nije u funkciji.