BiH
0

Studenti UNSA osvojili najviši vrh Bosne i Hercegovine

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Više od 100 studenata kroz projekat "Studentski pohodi" učestovalo je u najmasovnijem usponu na Maglić od 2386 metara nadmorske visine, navode u saopštenju Studentskog parlamenta UNSA.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Planinarskim savezom Bosne i Hercegovine, a povodom obilježavanja 120 godina postojanja saveza, su proteklog vikenda osvojili najviši vrh Bosne i Hercegovine.

Na pohodu je učestvovalo preko 300 planinara, studenata i omladine što ovaj pohod čini najmasovnijim usponom na Maglić u poslijeratnom planinarstvu. Pored brojnosti, interesantan je podatak da je na pohodu učestvovalo precentualno najviše pripadnica ljepšeg spola ikad, a ne pamti se kada je ovoliki broj studenata osvojilo vrh Maglića. Put je obezbjeđivala Gorska služba spašavanja (GSS), koji nisu imali većih intervencija.

Uspon na Maglić je zahtjevan, jer se radi o usponu na vrh preko 2000m, gdje nema šume, veći dio uspona je strm kroz kleku, sa travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima moraju se preći visoke i strme stijene uz pomoć sigurnosnih sajli. Ovaj vrh ima poseban i grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, na Trnovačko jezero 1500 mn/v, a onda na Durmitor i cijeli niz bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu. Studenti su imali priliku da uživaju u ljepotama Perućice, posljednje evropske prašume, a na vrhu vodiči iz planinarskog saveza Bosne i Hercegovine su održali edukativni čas.

Studenti su pokazali zavidnu volju za osvajanjem vrha Bosne i Hercegovine, a nekima je ovo bio i prvi pohod. Posebne pohvale idu za studentice, jer su pokazale da se fraza "slabijeg spola" ne može koristiti u svakoj prilici. Pohod je pratio smijeh i pjesma, a na samom vrhu uz kolektivno slikanje je interpretirana himna Bosne i Hercegovine.

Više informacija i o projektu studetskih pohoda možete naći na Facebook pageu studenstkih pohoda, a slijedeći pohod koji je planiran jest pohod na Trebević, planina sa najljepšim pogledom na sarajevsku dolinu.

"Studentski parlament Uneverziteta u Sarajevu se zahvaljuje Planinarskom savezu Bosne i Hercegovine i GSS-u radi odlične organizacije i pružene prilike da se studenti i omladina počnu baviti ovom veoma zdravom i lijepom aktivnošću", dodaju na kraju saopštanja.