{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti sa vrha Trebevića dali podršku institucijama kulture BiH

1.10.2012. u 15:18
0
16
Studenti sa vrha Trebevića dali podršku institucijama kulture BiH
0
Više od 200 studenata Univerziteta u Sarajevu, mladih i građana Sarajeva proteklog vikenda su učestvovali u najmasovnijem pohodu na Trebević.
Pohod je organizovan u sklopu projekta Studentski pohodi, Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji je prerastao u jedan od najpopularnijih omladinskih projekata u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Učesnici pohoda uživali su u prirodnim ljepotama planine Trebević na čistom zraku sa prelijepim pogledom na grad Sarajevo i ovom prilikom se upoznali sa historijom planine na kojoj su održana takmičenja 14. zimskih olimpiјskih igara 1984. godine u bobu i sankanju. Studenti su obišli porušenu bob stazu, a nakon toga i posljednju stanicu Sarajevske žičare.

Trebević je prije rata bio omiljeno izletište Sarajlija zbog svoje blizine. Tokom rata su na njemu bile linije agresora i branitelja BiH, tako da je veliki dio bio miniran. Iako je danas očišćen od mina, izletnici se sporo vraćaju, pa je jedan od ciljeva ovog pohoda bio i da se mladima i javnosti pokaže da je Trebević ponovo sigurna planina bogata gustom šumom i čistim zrakom sa jedinstvenim pogledom na grad.

Sa vrha planine studenti su poslali jasnu poruku vlastima i javnosti da ne prihvataju trenutno loše stanje u kulturi i obrazovanju te su natpisom na transparentu "Ne damo institucije kulture" dali punu podršku ugroženim institucijama, posebno Zemaljskom muzeju BiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kojima, ukoliko se stvari ne promjene, prijeti zatvaranje.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu će uraditi sve da se ne desi velika katastrofa za naše društvo i našu Bosnu i Hercegovinu, koja će se sigurno desiti ukoliko ove institucije kulture zbog nemogućnosti rada i funkcionisanja budu zatvorene, saopćeno je iz SPUS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: