Studenti digli glas
11

FOTO / Blizu hiljadu studenata izrazilo revolt zbog zatvaranja Muzeja i zatražilo ostavke

Pišu: Aida Džaferović i Almir Panjeta
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zvižducima i povicima "Ne damo Muzej!" i "Hoćemo ostavke!", grupa od blizu hiljadu studenata je danas ispred zgrada Institucija BiH i Vlade Kantona Sarajevo izrazila svoj revolt protiv zatvaranja najstarije institucije kulture u BiH - Zemaljskog muzeja.

Studenti Sarajevskog univerziteta okupili su se danas u 13 sati ispred zakovanih vrata Zemaljskog muzeja na kojima je crvenim slovima bilo ispisano "Zatvoreno!" u namjeri da obiđu prostorije Muzeja i na simboličan način ukažu na jedan od najgorih urbicida u modernoj historiji BiH.

Suze direktora Muzeja

"Pozvali smo studente da daju podršku Muzeju i da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti agresorima da uništavaju naše institucije kulture, jer kada nam unište kulturu, uništili su i narode Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da agresori iz '92. godine nastave da nas uništavaju i danas. Iako su bez posla i bez nade, želimo poručiti da je mladim ljudima stalo do ovakvih stvari", kazao je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Studentima se obratio i direktor Muzeja Adnan Busuladžić, koji je svojim emotivnim govorom rasplakao okupljenu omladinu, ali i novinare.

"Muzej je oduvijek bio tu radi vas, ali mi smo prinuđeni na ovaj korak! Ne želim sakriti svoje emocije pogotovo što među vama vidim i svoje studente. Dirnut sam vašim dolaskom", kazao je plačnim glasom Busuladžić kojeg su studenti pozdravili glasnim aplauzom.

Direktor zatvorenog Muzeja je zatim dodao: "Ja znam da vi razumijete ovu situaciju jer ste svi obrazovani mladi ljudi. Problem je što ovu zemlju vode totalni primitivci i idioti!"

Snaga koja pokreće promjene

Okupljena masa se nakon toga sa transparentima na kojima je pisalo "Ne damo institucije kulture" i "Stidite se" zaputila pred zgradu Institucija BiH, gdje su tražili ostavke nadležnih koje smatraju odgovornima za katastrofalno stanje u kulturi.

Od Parlamenta BiH studenti su se u dugačkoj koloni uputili prema Skenderiji i odatle dalje prema Predsjedništvu BiH.

Kolona se protezala trotoarom od Skenderije pa sve do Marindvora, a u jednom momentu Ulica Hamze Hume bila je u potpunosti blokirana. Kolona se potom uputila prema Predsjedništvu BiH skandirajući "Ne damo Muzej". Policija ih je spriječila da se okupe ispred Predsjedništva BiH, pa su skrenuli prema zgradi Kantona Sarajevo.

Uzvikivali su "Smrt fašizmu - sloboda narodu", "Vratiće se Valter, j.... će vam mater", a otpjevana je i nekadašnja himna RBiH.

"Ovo su ispali pravi studentski protesti i nema veze što Vlada KS još nije formirana, možemo im poručiti da kada je formiraju moraju voditi računa o našim zahtjevima, jer smo im sad pokazali da im uvijek možemo ponovo doći ovdje i tražiti svoja prava! Želimo bolji studentski standard, želimo fakultete u koje se neće miješati politika, kvalitetnu nastavu, zaposlenje kad završimo fakultet, pristupačne studentske karte za javni prevoz i želimo institucije kulture", poručio je okupljenima Nurković te ih zamolio da se mirno raziđu, nakon čega je protest okončan.