Usponom na Maglić
5

Planinarski savez BiH proslavio 120. rođendan

FENA
Planinarski savez (PS) BiH organizirao je ovog vikenda najmasovniji uspon planinara na najviši vrh BiH - Maglić (2.386 m n/v) i na taj način obilježio 120 godina organiziranog planinarstva u našoj državi.

Na tom pohodu učestvovalo je 297 planinara iz 46 društava/klubova iz cijele Bosne i Hercegovine te gostiju iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Na vrh se uspješno popelo 286 planinara.

Organizatori uspona ističu da su svi sudionici zaslužili pohvalu. Sudjelovali su u nečem što je povijesno, što će se pamtiti. Naravno, i oni koji se nisu uspjeli popeti na vrh zaslužuju pohvalu za hrabrost i želju da pokušaju.

Manifestaciju je osiguravala Gorska služba spašavanja PSBiH - stanice Goražde, Bihać i Sarajevo, a najmasovnije društvo na pohodu bio je PD "Zlatni ljiljan" iz Sarajeva sa 125 članova.

Uspon na Maglić zahtjevan je jer se radi o usponu na vrh iznad 2.000 m, gdje nema šume, veći dio uspona je strm kroz kleku, s travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima i po stijenama. Taj vrh ima grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, Trnovačko jezero (1.500 m.n.v.), potom i na Durmitor i niz bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu.

Planinarstvo u BiH baštini svijetle trenutke tradicije svih oblika planinarstva od 1892. godine. Trenutno broji 6.530 članova organiziranih u 102 društva/kluba. Od ukupnog broja, 1.450 je mlađih od 18 godina.