Četiri sata pješačili
0

Mladi s umanjenim sposobnostima doplaninarili do Skakavca

Klix.ba
Mladi s umanjenim sposobnostima, sedamnaest članova uz tri voditelja i doajenom planinarstva Bracom Babićem, izveli su pohod na planinu Ozren i nakon četverosatnog planinarenja po prvi put ugledali vodopad Skakavac i uživali u prirodnim ljepotama zaštićenog parka prirode.

"Nakon izlaska iz autobusa u slu Nahorevo od spomenika šehidima makadamskim putem došli smo na Uževicu (1.120 m nadmorske visine) idući iznad dubokog klanca kojim protiče Nahorevski potok. Bilo je veoma toplo. Potom smo ušli u šumu na lijepo urađenu markiranu stazu. Nakon prelaska Gajinog potoka nastavili smo stazom ispod stijena sve do podnožja vodopada, na kojem se voda Skakavačkog potoka obrušava niz liticu visine 98 metara. Prešli smo most i nastavili uspon strmom stazom prema Vidikovcu (1.136 m nv). Svi su odahnuli kada smo stigli na Ravne i na zasluženi odmor, tako da su neki članovi i odspavali. U neka dva sata odmor, društvene aktivnosti i edukativna ekološka radionica i povratak lakšom stazom za Sarajevo. Pohvala za sve članove koji su i ove napore savladali i veoma sam zadovoljan i ovom akcijom", izjava je Brace Babića, voditelja rekreativnog planinarenja.

"Škola planinarstva - program sarajevska izletišta" je volonterski projekat koji je pokrenula naša organizacija u saradnji sa Bracom Babićem, doajenom BH planinarstva. Predviđeno je da se održe četiri edukativne radionice i četiri rekreativna planinarenja na planine oko Sarajeva Već su održane dvije edukativne radionice na teme: Sarajevske planine, Upoznavanje sa planinarskom opremom i orijentacijom u planini, a 28. jula izveden je uspješno pohod na Trebević i osvojen vrf Sofa (1.629 m nv). Po našim saznanjima projekat je jedinstven i prvi put u BiH mladi s umanjenim sposobnostima, kontinuirano, uključuju se u rekreativno planinarenje.