{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijambare, Skakavac i Vrelo Bosne sad još privlačniji

F
17.6.2012. u 10:51
31
12
Bijambare, Skakavac i Vrelo Bosne sad još privlačniji
31
Bijambare, Skakavac i Vrelo Bosne sad još privlačniji
Vrelo Bosne (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja u proteklom je periodu realizirala niz projekata na tri područja koja su pod njenim upravljanjem - Skakavcu, Bijambarama i Vrelu Bosne, čime će svi zaljubljenici u prirodu još više uživati u odmoru na ovim izletištima s dijelovima potpuno nedirnute prirode.
Potvrdio je to Feni direktor ove ustanove Osman Delić, podsjetivši da će uskoro pod njeno okrilje doći i Trebević, Bentbaša te Dariva.

Na izletištu Skakavac, koje je dobilo ime po prelijepom vodopadu usred šume visine 98 metara, sanirana je putna komunikacija Nahorevo- Skakavac, čime je sada posjetiocima omogućen dolazak putničkim automobilima.

Trenutno se radi na izgradnji novih nastrešnica, edukativnih panoa i klupa za odmor, kao i proširenju i uređenju šetnica i rukohvata. Također je već dovezena i konstrukcija za novi most ispod vodopada Skakavac.

Također, Planinarsko društvo "Planinar" iz Vogošće do kraja godine bi trebalo završiti izgradnju novog planinarskog doma, umjesto starog koji je bio smješten u nukleusu Skakavca.

Tu je informaciju potvrdio Feni i predsjednik Upravnog odbora PD "Planinar" Uzeir Merdžanović, istaknuvši da će novi dom biti izgrađen na lokalitetu Motka, na nadmorskoj visini 1.150 metara. Dom će biti površine 220 metara kvadratnih i raspolagat će s 35 ležaja.

"Građevinsku dozvolu već imamo, a sada čekamo odabir izvođača radova koji bi trebali početi za 10-ak dana. Nadamo se da ćemo do augusta završiti prvu fazu izgradnje doma, koji će biti izgrađen sredstvima Društva, dobijenim nakon što je Kanton Sarajevo otkupio stari dom", kazao je Merdžanović.

Govoreći o ostalim aktivnostima Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Osman Delić ističe da Bijambare posjetiocima nude najljepšu vožnju električnim eko vozom od parkinga do pećine, šetnju uređenim edukacionim stazama te ugodan boravak u čarima pećinskog nakita.

"Zbog nemogućnosti prijema automobila na postojećem parkingu u toku su radovi na izgradnji novog pomoćnog parkinga", kazao je Delić.

Brojne su aktivnosti provedene i na tradicionalnim izletištu Sarajlija Vrelu Bosne, gdje je uređen i očišćen prostor oko ostatka srednjevjekovnog groblja i predromanističke crkve u Vrutcima, te je to historijsko područje povezano s nukleusom Vrela Bosne novom pješačkom stazom.

U toku su radovi na postavljanju kamenih zidova oko vodotoka kako bi se postigao ljepši estetski izgled prostora, a ujedno spriječila erozija i poplava okolnog zemljišta.

Na lokalitetu Rimskog mosta postavljaju se nove klupe za odmor posjetilaca. Nabavljeni su i stambeni kontejneri za izmještanje osam porodica romske populacije iz devastirane Šumske škole. Sredstva za ovu namjenu obezbjedili su Federalno ministarstvo za okoliš i turizam i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Delić podsjeća posjetioce Skakavca da se kreću samo utvrđenim, označenim šetnicama i edukacionim stazama. Također, u cilju zaštite okoliša upotreba otvorenog plamena na zaštićenim područjima je zabranjena, zbog čega se može koristiti samo roštilj odignut od zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: