Zbog dugova
0

Studenti SBK-a planiraju mirne proteste u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Jasmin Jarebica kazao je u subotu Feni da će studenti 8. marta saopćiti detalje vezane za daljnje poteze što ih planiraju poduzeti nakon što Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) ni na posljednjoj sjednici nije razmatrala pitanje izmirivanja dugovanja na ime smještaja i ishrane studenata iz tog kantona Studentskom centru u Sarajevu.

Jarebica navodi da je za taj dan u Sarajevu zakazana pres-konferencija, a kao jedan od načina izražavanja nezadovoljstva trenutnom situacijom mogući su mirni protesti. On kaže da će to biti vjerovatno spontano okupljanje studenata koje će biti održano u Sarajevu "jer za odlazak u Travnik studenti nemaju novca".

Dugovanja SBK-a sarajevskom Studentskom centru trenutno iznose oko milion KM, a Jarebica ističe da zvaničnici SBK-a "sa studentima ne žele razgovarati o toj temi".

Studenti s područja SBK-a trenutno plaćaju punu cijenu na ime smještaja i ishrane u studentskim domovima u Sarajevu koja iznosi 260 do 300 KM. Jarebica je ranije kazao da će sarajevski Studentski centar kao davalac usluga ostati pri svom stavu da studenti iz SBK-a plaćaju punu cijenu sve dok nadležno ministarstvo tog kantona ne uplati barem dio novca na ime dugovanja prema studentskom centru.

"Dovoljno je da SBK-a svaki mjesec uplati 150.000 do 200.00 KM da bi studentski centar mogao podmiriti svoje obaveze, a studenti boravili po kriterijima koji su i dosad važili, a ne da plaćaju punu cijenu", kaže Jarebica.

Redovne uplate preduvjet su za izmirivanje obaveza Studentskog centra prema dobavljačima hrane i energenata.

U dva sarajevska studentska doma ima oko 600 studenata iz SBK-a što je trećina od ukupnog broja studenata u dva doma. SBK je potpisnik Protokola o subvencioniranju smještaja i ishrane studenata u sarajevskim studentskim domovima, a taj ih dokument obavezuje na izmirivanje obaveza Studentskom centru Sarajevo.