{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Samo bogati trebaju studirati?"

E
11.3.2010. u 14:29
0
72
"Samo bogati trebaju studirati?"
0
"Samo bogati trebaju studirati?"
Protest studenata u Travniku (Foto: ENI news)
Više stotina studenata stanara studentskih domova Bjelave i Nedžarići protestvovalo je danas pred zgradom Vlade Srednjebosanskog kantona u Travniku, tražeći da se riješi problem naplate subvencije troškova smještaja i hrane, koji dovodi u pitanje nastavak njihovog studija.
"Srednjobosanski kanton duguje Studentskom centru oko 1.000.000 KM, čime su studenti s područja tog kantona dovedeni u neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na ostale studente", rekao je Jasmin Jarebica, predsjednik studenata Studentskog centra.

U dva sarajevska studentska doma ima oko 600 studenata iz SBK-a, što je trećina od ukupnog broja studenata u ova dva doma, koji trenutno plaćaju punu cijenu smještaja i hrane od oko 300 KM.


Studentima se na protestu obratila Greta Kuna, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, zamolivši da se nekoliko studenata uputi sa njom u zgradu Vlade na pregovore. Na pregovorima je traženo da studenti hitno naprave reviziju u domu, kako bi se znalo ko su ponavljači i ko su oni koji ispunjavaju uvjete za boravak u domovima.

Prema riječima ministrice, Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu, nije se odazvao pozivu na pregovore, a sporni ugovor iz 2007. više ne važi. Novi ugovor još uvijek nije potpisan, a o spornoj tužbi i dugu od 1.000.000 KM se ne govori jer još nije donesena pravosnažna presuda, a kad ona bude donesena, onda će se znati ko je krivac za situaciju u kojoj se studenti trenutno nalaze.


Vlada SBK je spremna uplatiti novac, 189 KM po studentu, od januara do jula ove godine, da studenti ne bi prekidali studij, poručila je ministrica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: