Protest studenata u Travniku
0

FOTO / "Samo bogati trebaju studirati?"

ENI news
Protest studenata u Travniku (Foto: ENI news)
Protest studenata u Travniku (Foto: ENI news)
Više stotina studenata stanara studentskih domova Bjelave i Nedžarići protestvovalo je danas pred zgradom Vlade Srednjebosanskog kantona u Travniku, tražeći da se riješi problem naplate subvencije troškova smještaja i hrane, koji dovodi u pitanje nastavak njihovog studija.

"Srednjobosanski kanton duguje Studentskom centru oko 1.000.000 KM, čime su studenti s područja tog kantona dovedeni u neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na ostale studente", rekao je Jasmin Jarebica, predsjednik studenata Studentskog centra.

U dva sarajevska studentska doma ima oko 600 studenata iz SBK-a, što je trećina od ukupnog broja studenata u ova dva doma, koji trenutno plaćaju punu cijenu smještaja i hrane od oko 300 KM.

Studentima se na protestu obratila Greta Kuna, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, zamolivši da se nekoliko studenata uputi sa njom u zgradu Vlade na pregovore. Na pregovorima je traženo da studenti hitno naprave reviziju u domu, kako bi se znalo ko su ponavljači i ko su oni koji ispunjavaju uvjete za boravak u domovima.

Prema riječima ministrice, Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu, nije se odazvao pozivu na pregovore, a sporni ugovor iz 2007. više ne važi. Novi ugovor još uvijek nije potpisan, a o spornoj tužbi i dugu od 1.000.000 KM se ne govori jer još nije donesena pravosnažna presuda, a kad ona bude donesena, onda će se znati ko je krivac za situaciju u kojoj se studenti trenutno nalaze.

Vlada SBK je spremna uplatiti novac, 189 KM po studentu, od januara do jula ove godine, da studenti ne bi prekidali studij, poručila je ministrica.