{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci poručuju: Republika Srpska nije Krim i ne može se odvojiti od BiH

A
15.3.2014. u 17:30
156
210
Stručnjaci poručuju: Republika Srpska nije Krim i ne može se odvojiti od BiH
156
Stručnjaci poručuju: Republika Srpska nije Krim i ne može se odvojiti od BiH
Foto: RSE
Nakon što je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i poslanik Liberalnih demokrata u britanskom parlamentu Paddy Ashdown izjavio da smatra da Rusija podstiče entitet Republiku Srpsku (RS) da se odvoji od države BiH i da postane nova nezavisna država u Evropi, ugledni stručnjaci za političko-vojna pitanja napominju da se u BiH ne može desiti scenario Krima i da se RS ne može odvojiti od BiH.
Neven Kazazović, poznati vojno-politički analitičar, za AA je istakao da nije moguće da se manji bh. entitet RS odvoji od BiH. Vjeruje da bi to cijelu regiju Balkana vratilo u 1990-te kada su se na ovim prostorima vodili krvavi sukobi koji su odnijeli više od 100.000 života u BiH.

"Nije moguće da se Republika Srpska odvoji i da se BiH podijeli. Cjelovitost BiH je zaštićena na jedan drugi način, i odvajanje RS nije moguće. Također, odvajanje RS-a bi cijeli region dovelo u vrlo kritičnu situaciju", kazao je on.

Inače, kako navodi britanski list "The Guardian", Ashdown je tokom obraćanja u britanskom parlamentu Doma lordova, gdje se govorilo i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao da Rusija otvoreno podstiče i podržava podjelu BiH.

"Da li ste svjesni dokaza koji su se pojavili da se Rusija direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija Srba u BiH?", upitao je Ashdown.

Ipak, prema ocjeni Kazazovića, svaki pokušaj podjele BiH i odvajanje RS-a od BiH bi direktno uzrokovali novi ratni konflikt između Bošnjaka i bosanskih Srba.

"Svako odvajanje RS-a bi vodilo novim sukobima i ratu. Ono što se na Krimu dešava mirno, organizovanje referenduma, u BiH se to ne bi desilo mirno. U taj rat bi bili onda uvučeni i Srbija, Hrvatska, ali i cijela Evropa", smatra ovaj stručnjak, koji napominje da ni današnja Srbija ne bi podržala odvajanje RS-a od BiH.

"Današnja Srbija je duboko na evropskom putu i ne podržala odvajanje RS-a. Nacionalistička Srbija bi željela odvajanje, ali ova druga evropska, koja je na vlasti, ne bi, jer ona želi u Evropu. Tada bi cijeli evropski projekat za Srbiju propao. Ni Evropa ne bi dozvolila odvajanje RS-a", ocjenjuje Kazazović.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić za AA napominje da je državnost i nedjeljivost BiH neupitna, jer je, kako kaže, BiH prebrodila mnoge izazove i kize koje je doživjela kroz svoju višestoljetnu historiju.

"Nemoguće je da u RS-u dođe do istog scenarija kao na Krimu, u Ukrajini. BiH je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, kao takva priznata u svijetu. BiH je neupitna kao država, a tako će biti i u budućnosti", kazao je Lavić.

Napominje da, po Ustavu i zakonima BiH, RS ne može organizirati jednostrani referendum kojim bi se odvojila od BiH.

"Mnogi možda ne znaju, ali po ustavu BiH, u RS-u je nemoguće da se organizuje referendum. RS je samo jedan beznačajni administrativni dio države BiH. Sva državno-pravna pitanja se rješavaju na nivou BiH", naglasio je ugledni univerzitetski profesor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: