{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kulenović: Dešavanja na Krimu povod za razmišljanje kako će BiH dalje

F
16.3.2014. u 13:11
0
14
Kulenović: Dešavanja na Krimu povod za razmišljanje kako će BiH dalje
0
Kulenović: Dešavanja na Krimu povod za razmišljanje kako će BiH dalje
Adil Kulenović (Foto: FENA)
Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 Adil Kulenović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je ono što se dešava na Krimu u Ukrajini povod za razmišljanje kako će BiH dalje, posebno ako se teorija o ograničenom suverenitetu, koju provodi Rusija na području Krima, želi realizirati i u drugim dijelovima svijeta.
"Ukoliko se nastavi politika da se putem etničke pripadnosti u svim dijelovima svijeta vodi slična politika, odnosno da se pod šifrom "ograničenog suvereniteta" ili šifrom "pravom naroda na samoopredjeljenje" realiziraju nove koncepcije, u tom slučaju BiH će se naći u izuzetno teškoj i složenoj poziciji", mišljenja je Kulenović.

Dodaje da je riječ o radikalnim razlikama jer je BiH svoju samostalnost dobila na osnovu demokratske volje većine građana referendumom 1992. godine, a preživjela je razaranja i smrt te BiH u tom kontekstu ne može biti podvedena pod ono što se "pravničkim jezikom u međunarodnim odnosima želi predstaviti kao pokušaj da se objedinjavanje zemalja vrši putem širih integracija u dijelove teritorija suverenih zemalja".

Stoga je Kulenović naglasio da je važno ponovo istaći prijateljstva BiH s drugim zemljama u svijetu kako bi se na njih oslonila, ali u smislu da se definiraju nove faze odnosa BiH i drugih zemalja odnosno kako iz humanitarne faze prijeći u fazu konstruktivne politike.

Sve to jer se Bosna i Hercegovina, smatra Kulenović, nalazi u izuzetno teškoj političkoj poziciji kada se prijeti njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Na ukrajinskom poluotoku Krimu, u kojem živi većinom rusko stanovništvo, oko 1,8 milijuna birača danas izlazi na referendum o pripojenju Krima Rusiji. Proruske vlasti žele regiju priključiti Rusiji, a Zapad je već najavio da neće priznati rezultate referenduma.

Pitanja glase: Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjekta? i Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?

Ustav koji je ukinut nakon raspada SSSR-a, Krimu daje neovisnost unutar Ukrajine uz pravo da sam odredi svoj put i odnose s kim god to želi pa uključujući i Rusiju.

Na Krimu živi oko 60 posto etničkih Rusa za koje nova ukrajinska vlada predstavlja radikalne ukrajinske nacionaliste. Krimski Tatari koji su autohtoni stanovnici poluotoka i kojih danas ima tek 12 posto, pozvali su na bojkot referenduma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: