Sastanak Josipović-Ljubić
0

Strateški interes Hrvata je da ostanu politički narod u BiH

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i lider Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić konstatovali su tokom sastanka u Zagrebu da je strateški hrvatski nacionalni interes da Hrvati ostanu politički narod u BiH.

Na sastanku hrvatskog predsjednika sa delegacijom HDZ-a 1990, u kojoj su bili i zamjenik predsjednika Martin Raguž i potpredsjednici stranke Damir Ljubić i Rudo Vidović, konstatovano je da je taj strateški interes Hrvatske i BiH moguće ostvariti samo ako Hrvati ostanu da žive u BiH i ako se kroz ustavnu reformu izbore za ravnopravnu poziciju.

Ljubić je informisao Josipovića o stanju u BiH, kao i o stanju hrvatskog naroda, te istakao da je "BiH sačinjena od dva entiteta nefunkcionalna država i potencijalna prijetnja stabilnosti, kako unutrašnjoj, tako i regionalnoj", saopšteno je iz HDZ-a 1990.

Ljubić je, takođe, naglasio potrebu bržeg pristupa u NATO i EU, dok je hrvatski predsjednik izrazio apsolutnu podršku dodjeli Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH.

Josipović je rekao da je od strateškog interesa za Hrvatsku što brži pristup BiH u NATO, te istakao da će njegova zemlja podržati selektivne zahtjeve Hrvata za ravnopravnu poziciju sa druga dva konstitutivna naroda.

On je ocijenio da bi bilo dobro da se hrvatski predstavnici, bez obzira na stranačke programe i interese, usaglase oko vitalnih nacionalnih interesa.

Josipović je najavio posjetu Sarajevu i Mostaru naredne sedmice, te obraćanje u parlamentu BiH.
Ljubić je u Zagrebu imao i kraći susret sa premijerom Hrvatske Jadrankom Kosor.