BiH
0

Ljubić osudio jučerašnje incidente u Sarajevu

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić osudio je danas u Mostaru rušilačko i nasilnočko ponašanje jednog djela prosvjednika na jučerašnjim protestima braniteljske populacije ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

"Mi kao stranka članica Vlade FBiH, učinit ćemo sve da se riješe legitimni zahtjevi branitelja i stradalnika Domovinskog rada. Međutim, smatramo da to treba raditi na jedan odgovoran i institucionalan način, a onakvo ponašanje ne može se opravdati, bez obzira na to s koje strane dolazilo i bez obzira na motivi", kazao je Ljubić.

On je istakao kako treba jasno razlučiti legitimne zahtjeve branitelja i stradalnika Domovinskog rata od političke manipulacije koje je, po njegovom mišljenju, bilo u pozadini protesta, odnosno bar kod dijela demonstranata.

Govoreći o nedavnom susretu njegove stranke s vodstvom HDZ-a Republike Hrvatske, Ljubić je kazao kako je tom prilikom razgovarano o ustavnoj poziciji hrvatskog naroda u BiH u kontekstu predstojeće ustavne reforme.

"Jasno smo informirali naše partnere iz HDZ-a RH i Vlade RH o našem stavu o tom pitanju, odnosno da smo mi za korjenitu ustavnu reformu koja će BiH učiniti funkcionalnom, ali koja će također standardizirati i kolektivna prava konstitutivnih naroda na jednak način u cijeloj BiH. U tom pogledu zastupamo potpuno principijelan i dosljedan stav od travanjskog paketa, preko Butimirskog procesa do Madridske deklaracije", istaknuo je Ljubić.

Potrebno je ukloniti diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama i ostalim građanima BiH, ali i diskriminacijske odredbe prema konstitutivnim narodima jer je hrvatski narod diskriminiran u oba entiteta i na nivou države, a ostala dva naroda zavisno od entiteta u kojem žive.

Da bi se BiH razvijala normalno, mora biti funkcionalna i stabilne, a da bi bila stabilna, mora biti rješena pozicija konstitutivnih naroda na isti način. Da bi bila funkcionalna, BiH mora dobiti institucionalni kapacitet kako bi mogla provesti sve reforme za NATO i Evropsku uniju, smatra Ljubić.

On je istaknuo kako je s te strane njegova stranka dobila potpunu podršku premijerke RH Jadrane Kosor te da je politika HDZ-a 1990 prepoznata i u Zagrebu i Europi kao jedna konstitutivna politika koja nudi rješenje.

Također, na sastanku u Zagrebu razgovarano je i predstojećim promjenama Ustava RH i Zakono o prebivalištu.

"Mogu reći da smo dobili obećanja od HDZ-a RH, te Vlade i Sabora RH da u predstojećim ustavnim promjenama neće doći u pitanje ni jedno pravo hrvatskih državljana u BiH koje je do sad vrijedilo, odnosno pravo glasa i državljanstvo", kazao je Ljubić.

Na sastanka u Pragu s predsjednikom SAD-a Barakom Obamom premijerka RH Jadranka Kosor govorila je i o BiH te od SAD-a zatražila da pomogne BiH kako bi što prije dobila MAP za članstvo u NATO-u.

Što se tiče Koridora Vc, Kosor je potpisala pismo s mađarskim premijerom koje je upućeno predsjedniku Evropske komisije, a u njemu se od te institucije traži da pomogne BiH da što prije završi trasa Koridora Vc.

Također, Ljubić je od Hrvatske, a indirektno i od EU zatražio da se borba protiv korupcije proširi na BiH.

"Smatram da moramo eliminirati korupciju iz svih sfera društvenog života, ali prvo iz politike", dodao je on.

Govoreći o posjeti BiH predsjednika RH Ive Josipović, Ljubić je kazao kako taj posjet ocjenjuje pozitivnom jer je on otvorio vrata budućnosti odnosa u regiji.

On je dodao kako u Banjoj Luci i Sarajevu nisu razumjeli ili nisu shvatili model Josipovićevih poruka te da su neki iskoristili njegovu posjetu kako bi Hrvatsku optužili za agresorski rat u BiH.

Komentirajući predstojeće izbore u BiH, Ljubić je kazao kako je cilj njegove stranke da samostalno ili u koaliciji osvoji preko 50 posto izbornog legitimiteta te da su mnoge stranke zainteresirane za razgovore o mogućim koalicijma s HDZ-om 1990.