{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića

S
29.3.2010. u 12:39
0
67
Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića
0
Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na sastanku koji su u ponedjeljak održali u Sarajevu, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Sulejman Tihić i Božo Ljubić razgovarali su o svemu pomalo, ali nakon sastanka nije bilo mnogo govora o konkretnim stvarima.
Teme sastanka koji je "slučajno" došao nakon nedavnog susreta lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorada Dodika i Dragana Čovića bile su koridor 5C, nedavna španska inicijativa o ustavnim promjenama, državna imovina i popis stanovništva.

Lideri SDA i HDZ 1990 usaglasili su jedinstven stav i oko popisa stanovništva 2011. i smatraju da se on treba održati.

"Na popisu 2011. treba dati priliku građanima da se izjasne, ali rezultate popisa treba vezati isključivo za ulazak BiH u Evropsku uniju. Sve drugo bi značilo oduzimanje prava", kazao je novinarima Ljubić. Na novinarsku sugestiju da je pitanje hoće li BiH u EU ući do narednog popisa stanovništva, Ljubić je kazao da je on optimista i očekuje da će se to desiti mnogo prije nego mnogi misle.

Kad je u pitanju državna imovina, Tihić je kazao kako su se složili i oko tog pitanja.
"Smatramo kako se imovina popisana na spisku OHR-a treba prihvatiti kao državna imovina, a o njenoj raspodjeli se može kasnije govoriti", kazao je Tihić.

Iako Tihić i Ljubić nisu direktno željeli potvrditi da se radi o najavi saradnje i postizborne koalicije, nisu to ni porekli te su kazali kako je riječ o nastavku već započete saradnje.

"Dogovor koji smo postigli o neriješenim pitanjima oko gradnje Koridora 5C su paradigma kako treba raditi. Do kraja ove godine na raspolaganju bi trebala biti milijarda maraka, a dalje je na lokalnim vlastima da sprovedu dogovoreno, riješe imovinska pitanja i sve ostalo vezano za izgradnju", kazao je Ljubić.

Kad je u pitnaju Španska inicijativa o promjeni ustava BiH kazali su kako će o njoj razgovarati i otići na sastanak u Madrid, ali da je više vide kao mini kozmetički paket izmjena za poslije izbora. Kada je riječ o ustavnim promjenama vezanim za odluku Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH, kazali su kako se tu radi o suštinskim a ne tehničkim pitanjima "kako to misle i predstavljaju predstavnici pojedinih stranaka iz RS".

Na pitanje da li u RS postoje stranke s kojima dvojac Ljubić-Tihić u budućnosti namjerava surađivati i u kojika vide koalicione partnere, kazali su kako takve stranke postoje, ali nisu željeli govoriti o kome je riječ.

"Vidjeće se uskoro", kazao je Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: