{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića

S
29.3.2010. u 12:39
0
67
Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića
0
Ljubić i Tihić nasuprot Dodika i Čovića
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na sastanku koji su u ponedjeljak održali u Sarajevu, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Sulejman Tihić i Božo Ljubić razgovarali su o svemu pomalo, ali nakon sastanka nije bilo mnogo govora o konkretnim stvarima.
Teme sastanka koji je "slučajno" došao nakon nedavnog susreta lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorada Dodika i Dragana Čovića bile su koridor 5C, nedavna španska inicijativa o ustavnim promjenama, državna imovina i popis stanovništva.

Lideri SDA i HDZ 1990 usaglasili su jedinstven stav i oko popisa stanovništva 2011. i smatraju da se on treba održati.

"Na popisu 2011. treba dati priliku građanima da se izjasne, ali rezultate popisa treba vezati isključivo za ulazak BiH u Evropsku uniju. Sve drugo bi značilo oduzimanje prava", kazao je novinarima Ljubić. Na novinarsku sugestiju da je pitanje hoće li BiH u EU ući do narednog popisa stanovništva, Ljubić je kazao da je on optimista i očekuje da će se to desiti mnogo prije nego mnogi misle.

Kad je u pitanju državna imovina, Tihić je kazao kako su se složili i oko tog pitanja.
"Smatramo kako se imovina popisana na spisku OHR-a treba prihvatiti kao državna imovina, a o njenoj raspodjeli se može kasnije govoriti", kazao je Tihić.

Iako Tihić i Ljubić nisu direktno željeli potvrditi da se radi o najavi saradnje i postizborne koalicije, nisu to ni porekli te su kazali kako je riječ o nastavku već započete saradnje.

"Dogovor koji smo postigli o neriješenim pitanjima oko gradnje Koridora 5C su paradigma kako treba raditi. Do kraja ove godine na raspolaganju bi trebala biti milijarda maraka, a dalje je na lokalnim vlastima da sprovedu dogovoreno, riješe imovinska pitanja i sve ostalo vezano za izgradnju", kazao je Ljubić.

Kad je u pitnaju Španska inicijativa o promjeni ustava BiH kazali su kako će o njoj razgovarati i otići na sastanak u Madrid, ali da je više vide kao mini kozmetički paket izmjena za poslije izbora. Kada je riječ o ustavnim promjenama vezanim za odluku Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH, kazali su kako se tu radi o suštinskim a ne tehničkim pitanjima "kako to misle i predstavljaju predstavnici pojedinih stranaka iz RS".

Na pitanje da li u RS postoje stranke s kojima dvojac Ljubić-Tihić u budućnosti namjerava surađivati i u kojika vide koalicione partnere, kazali su kako takve stranke postoje, ali nisu željeli govoriti o kome je riječ.

"Vidjeće se uskoro", kazao je Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: