Sastanak u Banjoj Luci
0

Dodik i Čović žale zbog neprovođenja odluke Suda u Strasbourgu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Lideri SNSD-a i HDZBiH Milorad Dodik i Dragan Čović izrazili su danas žaljenje što nije realizirana odluka Suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci protiv BiH” te istakli da se ipak treba usmjeriti ka tome da se prema postojećim ustavnim rješenjima održe opći izbori.

Nakon sastanka u Banjoj Luci, Dodik je rekao da su dvije stranke ranije jasno rekle da nema potrebne “atmosfere” za ustavne promjene u BiH te da će to pitanje vjerovatno biti otvoreno nakon oktobarskih izbora.

S tim se slaže i Čović, koji kaže da nakon izbora treba sagledati kakve su mogućnosti u tom smislu.

Dodik i Čović ponovili su opredjeljenje za saradnju dviju stranaka o važnim pitanjima u BiH, te ostaju pri najavi da se potpiše i sporazum kojim bi SNSD u Federaciji BiH podržao HDZ-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a da HDZ podrži člana Predsjedništva kojeg će iz Republike Srpske predložiti SNSD.

Čović vjeruje da će se te aktivnosti intenzivirati u narednim mjesecima predizborne kampanje, a kao mogući novi datum za potpisivanje sporazuma dviju stranaka vidi 25.juni, kada će se otvarati zgrada HDZ-a u Mostaru.

On ističe da, bez obzira na optužbe nekih medija zbog najave potpisivanja sporazuma SNSD-a i HDZ-a, “trebali bi svi biti sretni da ima takvih još desetak sporazuma, jer bi se tada moglo govoriti da BiH sama rješava svoje probleme, a ne da čeka da joj rješenje dođe s neke druge strane”.

Bilo je riječi i o predstojećim izborima gdje Dodik SNSD vidi kao “favorita”, kao i o samitu u Sarajevu 2. juna, kada se očekuje da se potvrdi dobijanje bezviznog režima za građane BiH, jer su ispunjeni svi postavljeni uvjeti.

“Vjerujemo da smo dali apsolutni doprinos tome iako ambijent dogovora u BiH ne postoji pet-šest mjeseci, ako ne i duže”, rekao je lider HDZ-a na press konferenciji nakon sastanka s Dodikom.

Razgovarano je i o ekonomskim pitanjima, te, kako je rečeno uspješnom Mostarskom sajmu, a dogovoreno je da se organizira i susret privrednika banjalučke i mostarske regije da bi se razmotrila mogućnost zajedničkog investiranja po nekim projektima.

Čovića također raduje što se akcent u saradnji dviju stranaka stavlja na ekonomska pitanja te najavljuju novi sastanci stranaka, a i mogućnost da im se pridruže i druge stranke.