{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD će podržati kandidata HDZ-a za Predsjedništvo BiH

F
25.3.2010. u 11:48
0
159
SNSD će podržati kandidata HDZ-a za Predsjedništvo BiH
0
SNSD će podržati kandidata HDZ-a za Predsjedništvo BiH
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržat će kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, potvrdili su danas lideri dviju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović, nakon sastanka u Banjoj Luci.
Čović je rekao da je još rano govoriti o imenu tog kandidata, potvrdivši da će to sigurno biti predstavnik HDZ-a, a predložit će ga Predsjedništvo stranke u maju, nakon što budu zvanično raspisani izbori.

Očekuje da će ga podržati i druge hrvatske stranke, koje neće imati svog ali spremne su dati podršku tom kandidatu.

Dodik je najavio i potpisivanje sporazuma o saradnji SNSD-a i HDZ-a u zadnjoj sedmici aprila u Mostaru, a podrazumijevat će saradnju na svim nivoima vlasti BiH.

Dvije stranke, dodao je, već duže usaglašeno djeluju u vezi sa svim važnijim pitanjima, ne da naprave problem nekoj trećoj strani, već zato što se "mnogi naši interesi poklapaju".

Dvojica lidera procijenili su i da se u ovom trenutku neće moći ništa posebno napraviti u parlamentarnoj raspravi kada je u pitanju provođnje presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”, što znači da će Izborni zakon, odnosno Ustav u tom smislu ostati nepromijenjeni.

Čović je, tokom razgovora u Banjoj Luci, upoznao Dodika i o detaljima njegovog razgovora 24. marta u Madridu sa šefom španske diplomatije Miguelom Ángelom Moratinosom Cuyaubéom i prijedlogu deklaracije o kojoj bi se trebalo raspravljati u narednih mjesec dana.

Okvirno, deklaracija je dokument na dvije stranice, koji daje opredjeljenje lidera političkih stranaka da će nakon izbora u oktobru pristupiti izmjenama Ustava na principima koji su, po Čoviću, dosta široki, te idu od opredjeljenja ka EU, NATO-u, zaštiti ljudskih prava i sloboda, a ima i “nekih elemenata koji su, evidetno, ugrađeni na osnovu pritisaka nekih političkih lidera”, što će biti predmet spora i rasprava.

O toj deklaraciji lideri stranaka iz BiH trebali bi razgovarati s predstavnicima EU i SAD-a u Sarajevu 6. ili 7. aprila, a ukoliko dođe do dogovora o predloženom tekstu onda bi, kazao je Čović, 19. ili 20.aprila taj dokument trebao biti potpisan u Španiji.

Ukoliko bi do toga došlo, održao bi se zatim i naredni sastanak, 1. i 2.juna u BiH, a koji bi otvorio neka moguća pitanja ubrzanja procesa u BiH, od liberalizacije viznog režima, MAP-a i drugo.

Čovič ističe da o deklaraciji tek treba razgovarati, ima i neke primjedbe, a ne isključuje mogućnost i da ona bude potpisana ukoliko se lideri stranaka dogovore.

Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je "veoma problematično" da tom deklaracijom sadašnji lideri preuzimaju obaveze poslije izbora u oktobru, navodeći da bi se tim pitanjem trebale baviti nove vlasti, bez obzira na to ko to bude.

Dodiku je neprihvatljivo i da se u Ustav BiH unese sve ono što je, kako kaže, nasilno preneseno na državni nivo i da je potpuno neprihvatljivo da se otvara pitanje ukidanja entitetskog glasanja.

I pored ovih primjedbi, dodao je, nastavit će učestvovati u razgovorima, iako nije optimist da se može nešto konkretno uraditi, imajući u vodu i da je lider SDA Sulejman Tihić već rekao da neće da učestvuje na sastanku u Madridu.

Ponovio je opredjeljenje RS-a za provođenje odluke Suda u Strazburu te spremnost da se kaže da će u Predsjedništvo BiH bira jedan član iz RS-a, umjesto do sada odrednice “Srbin”, te druga dvojica iz FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: