Dragan Čović
0

"Nova deklaracija za BiH već je spremna i prihvatljiva"

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Nova deklaracija za BiH je već spremljena i ja sam je već dobio, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

Deklaracija se, kazao je, sastoji od dviju stranica koje sadrže deklarativno opredjeljenje za BiH, a koju bi trebali potpisati predstavnici vodećih političkih stranaka u BiH te predstavnici američke i evropske administracije te Španije kao predsjedavajuće Evropskom unijom.

"Deklaracija je u osnovi opredjeljenje da odmah nakon izbora pristupimo ustavnim promjenama. Smatram da ima šanse da ovo potpišemo, naravno, blago korigirano i prihvatljivo za sve nas", istakao je Čović.

Dodao je da će se o ovom pitanju razgovarati 6. i 7. aprila, a da će potpisivanje, najvjerojatnije, biti zakazano za 19. ili 20. april u Španiji.

Komentirajući sastanak s premijerom RS- a Miloradom Dodikom i odluci SNSD-a da podrži kandidata HDZBiH za člana Predsjedništva BiH, Čović je istakao da strateško partnerstvo pokušava, u zadnjih godinu dana, uspostaviti i sa SDABiH.

"Takvo partnerstvo dogovarali smo i sa SNSD-om i mislim da ćemo krajem četvrtog mjeseca to i potpisati na sastanku u Mostaru", kazao je Čović.

Ipak, HDZBiH će nastaviti pregovore o partnerstvu i sa strankama s bošnjačkim predznakom.

"Bio bih sretan da takav jedan dogovor potpišemo i s jednom velikom bošnjačkom strankom da bismo relaksirali odnose nakon idućih izbora i da ne bismo morali čekati implementaciju vlasti narednih sedam ili osam mjeseci, već bismo mogli, odmah nakon izbora, konstituirati vlast u 10-15 dana", pojasnio je Čović.

To bi, kazao je, ostavilo prostora da u šest mjeseci nakon izbora, a na načelima ponuđene deklaracije, nadležni pristupe izmjenama Ustava BiH i okrenu se pitanjima važnim za život građana BiH.

"HDZBiH je najveća hrvatska stranka u BiH i zbog toga će imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Bilo bi neozbiljno da ga nemamo, a svi oni koji nas žele podržati dobro su došli", riječi su Dragana Čovića.

Predsjednik HDZBiH je novinarima kazao da se prošli petak u Mostaru sastao sa čelnikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem te da je siguran da će se i 29. marta, sastati s predsjednikom SBBBiH Fahrudinom Radončićem te da se nada i susretu s predsjednikom SDABiH Sulejmanom Tihićem.