Mladen Ivanić
0

"Stranke iz FBiH pokrenut će pitanje referenduma na nivou BiH"

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić pozvao je danas vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da prestane s pričama o referendumu u RS-u, ističući da ima pouzdane informacije da bi kao odgovor na to od stranka iz Federacije mogla uslijediti priča o referendumu na nivou BiH.

"Imam naznake da neke partije iz Federacije BiH to spremaju i da će veoma brzo pokrenuti pitanje referenduma na nivou BiH. I šta ćemo onda? Ko će imati za to odgovornost", upitao je Ivanić.

Naveo je da ne vjeruje da će doći do tog referenduma na nivou BiH, jer neće biti entitetske saglasnosti, "ali će BiH ući u novi politički cirkus u kojem će početi naduravanje - ako vi u RS-u imate pravo, onda imamo i mi".

Ivanić je na press konferenciji u Banjoj Luci kazao da će sve što se sada u RS-u dešava s "trakavicom o referendumu" dovesti u pitanje samo pravo na izjašnjavanje građana, nego što će to omogućiti usvajanje novog zakona o tom pitanju koji je predložila Vlada RS-a.

"Jedna nekontroverzna tema, postala je odjedanput kontroverzna", rekao je Ivanić.

Podrška poslanika PDP-a usvajanju Vladinog Prijedloga zakona o referendumu i građanskoj inicijativi zavisi, kako je rekao, od toga šta je sadržano u tom aktu, jer smatraju da zakon nije toliko sporan, već "igranje referendumskim pitanjem".

Optužio je vlast da takvim ponašanjem pravi neozbiljnom RS jer tri funkcionera SNSD-a u istom danu govore o različitim referendumskim pitanjima.

"Evidentno je da se vlast zapetljala i da ne zna šta radi. Toliko poigravanje s tom temom pokazuje da je u drugim oblastima stanje katastrofalno, posebno u ekonomiji, što se vidi i iz činjenice da je takav kakav jeste Sindikat u RS-u najavio mogućnost generalnog štrajka. Onda je jasno gdje se sve ovo kreće", rekao je predsjednik PDP-a.

Kritikovao je i činjenicu da je Vlada RS-a za narednu posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a predložila usvajanje izmjena Zakona o državljanstvu RS-a, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, a istovremeno je tvrdila da te odluke ne prihvata i neće provoditi.

Također, on je ukazao i da je vlast u RS-u tvrdila da ne prihvata ni odluke viskog predstavnika u BiH o produženju mandata stranih sudija i tužilaca, a istovremeno MUPRS-a hapsi građane RS-a koje optuže te iste strane sudije za ratni zločin.

To je, kaže Ivanić, poigravanje aktuelne vlasti s građanima i svima drugim zbog čega ih je pozvao da već jednom stanu s takvim ponašanjem koje počinje da liči "na politički cirkus".

On je ponovio da se u Rezoluciji Vijeća Evrope ne govori o "Dejtonu 2".