Zakon o sistemu državne pomoći
0

Stranka za BiH: Definisanje BiH kao savezne države

Sarajevo-x.com
Donošenje Zakona o sistemu državne pomoći BiH pokušava se iskoristi kako bi se promijenila definicija ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine. Prijedlogom Zakona uspostavlja se novo tijelo koje do sada nije postojalo u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine. Cilj je stvaranje pretpostavki za definisanje Bosne i Hercegovine kao savezne države.

Sporni nacrt Zaona predviđa uspostavu koordinirajućeg Vijeća u koje se imenuju predstavnici vlada države, entiteta i Brčko Distrikta i predviđa pravilo konsenzusa u sistemu odlučivanja, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Stranka za BiH smatra da je umjesto ovakvog rješenja pomenuti Zakon potrebno uskladiti sa propisima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji nalažu da će "Bosna i Hercegovina osnovati samostalni državni organ koji će biti ovlašten da odobrava programe državne pomoći i pojedinačna sredstva, kao i imati ovlaštenje da određuje povrat državne pomoći koja je nezakonito dodijeljena".

U prilog tome idu i jasne odredbe Ustava BiH da će "svaki entitet pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispuštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine".

Ozbirom da predviđeno Vijeće nije organ uprave niti regulatorno tijelo već predstavlja zajedničko tijelo države i entiteta, što Ustav BiH ne poznaje, pozivamo visokog predstavnika kao tumača Dejtonskog sporazuma da reaguje kako bi se preduprijedilo stvaranje presedana da se državi BiH oduzima suverenitet, a na čemu upravo radi politika iz entiteta Republika Srpska.