{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko zabrinut novim Dodikovim negiranjem BiH

S
27.7.2011. u 17:30
0
49
Inzko zabrinut novim Dodikovim negiranjem BiH
0
Inzko zabrinut novim Dodikovim negiranjem BiH
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je sa velikom zabrinutošću konstatirao nedavne izjave za javnost, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojima se negira državnost Bosne i Hercegovine, zemlja karakterizira kao državna zajednica, te se tvrdi da BiH svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta.
S obzirom da su slične, netačne karakterizacije ustavnog statusa Bosne i Hercegovine postale isuviše česte, visoki predstavnik želi podsjetiti na tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Ustavu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno se navodi da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država.” U Ustavu je također utvrđeno da je “Bosna i Hercegovina demokratska država” i da “se sastoji od dva entiteta”. Drugim riječima, entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom Bosne i Hercegovine, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

Osim toga, visoki predstavnik podsjeća na stav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu o konstitutivnosti naroda. Sud je ocijenio da su entiteti podređeni suverenitetu Bosne i Hercegovine, te da Ustav BiH ne priznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao “države”, već ih umjesto toga naziva “entitetima”. Sud je zaključio da Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav “suverenitet” entiteta, te da ovlasti entiteta nisu ni na koji način izraz njihove državnosti, već proizilaze iz ove raspodjele ovlasti iz Ustava BiH.

Bosna i Hercegovina je suverena država. Mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju, i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje, navodi se u saopštenju iz OHR-a. On svesrdno poziva sve strane da se suzdrže od davanja neistinitih i potencijalno destabilizirajućih izjava o ustavnom uređenju, utvrđenom Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: