BiH
0

SBiH: Iz RS nastavak razgradnje BiH "po hitnom postupku"

FENA
Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da usvajanje po hitnom postupku Zakona o premjeru i katastru u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) znači nastavak razgradnje države Bosne i Hercegovine, također 'po hitnom postupku'.

Na ovaj način vlasti RS-a grubo krše ne samo obavezujuće međunarodne sporazume, kao što je Dejtonski, nego i sve konvencije o ljudskim pravima koje su njegov sastavni dio, saopćeno je iz SBiH.

Istovremeno, zaključkom Vlade RS-a od 12.10. predviđa se formiranje "Elekroprenosa RS-a“, što znači dokidanje "Elektoprenosa BiH“ i pored insistiranja Evropske komisije na dosljednom provođenju Anexa IX Dejtonskog sporazuma.

"Na djelu je politika svršenog čina i revizija Dejtonskog sporazuma na štetu BiH i njenih građana, korak po korak. Popuštanje opasnom političkom avanturizmu vlasti RS-a proizvodi pogubne rezultate. Pored domaćih aktera, na potezu su Vijeće za implementaciju mira i visoki predstavnik u BiH", citat je iz saopćenja.

Zatvaranje očiju pred očiglednim antidejtonskim djelovanjem jednako je saučesništvu u razbijanju Bosne i Hercegovine, stav je Glavnog odbora SBiH.