BiH
25

Stranka dijaspore: Predizborna cirkuska predstava u NSRS

FENA
Usvajanje Nacrta zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-u u Narodnoj skupštini RS-a, donesenim glasovima srpskih poslanika, a u čijoj raspravi i glasanju Bošnjaci nisu ni prisustvovali, još je jedna sramna, predizborna cirkuska predstava grubog kršenja ljudskih prava žrtava rata i progona, koju sve istinske demokratske snage i nevladine organizacije osuđuje, ocijenila je Stranka dijaspore BiH.

U ovoj stranci smatraju da se ovim nacrtom teži opstruirati povratak prognanih na svoja prijeratna ognjišta i reintegriranje države BiH, te legalizirati rezultati etničkog čišćenja.

"Nosioci vlasti manjeg bh. entiteta svjesno krše Ustav države Bosne i Hercegovine kako bi se izazvala nova politička kriza, usporili demokratski procesi u državi, odvukla pažnja sa teškog ekonomskog stanja i novih zaduženja. Prognanim građanima Bosne i Hercegovine i njenoj dijaspori niko ne može oduzeti pravo na povratak na prijeratna mjesta boravišta niti pravo na slobodan izbor prebivališta. To je uostalom jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovano u Preambuli Deklaracije o općim ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Vlasti RS-a zanemaruju ove činjenice čime se svrstavaju u kategoriju aparthejdskih režima lišeni bilo kakvog osječaja razumjevanja drugog i dugačijeg", saopćilo je Predsjedništvo Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine.