{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjački poslanici napustili sjednicu zbog rasprave o Zakonu o prebivalištu u RS

F
10.4.2014. u 12:27
45
12
Bošnjački poslanici napustili sjednicu zbog rasprave o Zakonu o prebivalištu u RS
45
Bošnjački poslanici napustili sjednicu zbog rasprave o Zakonu o prebivalištu u RS
Bošnjački poslanici ne prisustvuju današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, čije razmatranje je počelo na sjednici Narodne skupštine RS-a.
Prije dva dana skupštinski zakonadavni odbor je iz prijedloga, preformulirao zakon u nacrt, što znači da će proći redovnu, a ne hitnu proceduru kako je prvobitno predloženo.

Poslanik SDPBiH Behzad Čirkin rekao je danas u izjavi novinarima, nakon što je napustio skupštinsku salu na početku rasprave o ovom spornom zakonu za Bošnjake, da je Kluba poslanika SDA-SDPBiH tražio da se taj zakon povuče s dnevnog reda, jer već postoji na nivou BiH, ali taj prijedlog nisu podržali srpski poslanici.

"Smatramo da se ovdje radi o krupnom kršenju ne samo ustava države BiH, već i RS", rekao je Čirkin.

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore”.

"Ovo je još jedan cirkus koji je najmanje potreban građanima RS i čitave BiH, u trenutku kada je BiH i RS bremenito opterećena problemima nezaposlenosti i nedostatka i hljeba i kruha i somuna. Ovdje se vježbaju nacionalni mišići RS u odnosu na ono što je značaj države BiH", rekao je Čirkin.

Prethodno je u parlamentu RS obrazloženje Nacrta zakona o prebivalištu i boravištu u RS na sjednici Narodne skupštine RS-a iznio resorni ministar Radislav Jovičić.

U nacrtu ovog zakonu se tvrdi da su razlozi za njegovo usvajanje sadržani "u potrebi prevazilaženja pravne praznine i trenutne situacije koja je nastala nakon nedonošenja zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio predmetnu materiju na nivou BiH, kao i u činjenici da je u trenutnoj situaciji građanima Republike Srpske otežano i u nekim slučajevima onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava, a čije ostvarivanje je uslovljeno prethodnim regulisanjem građanskog statusa.“

-Predloženim zakonom uređuje se prebivalište i boravište državljana Bosne i Hercegovine i boravište raseljenih osoba u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta. U vezi s tim propisuje se da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, te da je prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja obavezno - stoji u ovom nacrtu zakona.

Osim toga, propisuje se način obrade, korištenje i prikupljanje podataka, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka, te zakonom kojim se uređuje centralna evidencija i razmjena podataka.

Također, zakonom je propisana i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljana, kao i vođenje i održavanje evidencija, način dostavljanja podataka iz evidencija, način korištenja i obrade podataka.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je nakon preformulacije zakona rekao da je to još jedna šansa da se u međuvremenu usvoji zakon na državnom nivou, a ako do toga ne dođe, RS će usvojiti entitetski zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: