BiH
0

Ako se na nivou BiH usvoji novi zakon o prebivalištu, RS će obustaviti donošenje svog zakona

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) pokrenula je danas proceduru za usvajanje Prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu u RS, ali će ta procedura biti obustavljena ukoliko se na nivou Bosne i Hercegovine usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Treba, ipak, napomenuti da, ako RS i usvoji svoj zakon iz ove oblasti, on mora proći proceduru Vijeća naroda RS-a, u kojem se klubovi sva tri konstitutivna naroda izjašnjavaju o tom aktu i mogu pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ako se to desi, sva procedura bi mogla potrajati sve do Ustavnog suda RS-a, odnosno BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Radislav Jovičić, ipak, potvrđuje da bi najbolje rješenje bilo donošenje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu na nivou BiH, ali ako se ne usvoje, da "niko RS ne može oduzeti pravo da tu oblast uredi na nivou entiteta".

Navodi da je slična situacija bila i kada je u pitanju Zakon o JMBG, kada je Vlada RS-a donijela uredbu i regulirala to pitanje.

On i danas podsjeća da je entitetski predsjednik Milorad Dodik uputio inicijativu, a Vlada RS-a razmatrala određeni tekst ponuđenog zakona o prebivalištu i boravištu građana RS te će biti upućen na razmatranje nadležnim odborima na usaglašavanje, kako bi se na narednoj sjednici Vlade RS-a razmatrala konačna verzija tog zakona.

Jovičić kaže da su se odlučili na ovaj korak, jer izmjene i dopune ovog zakona na nivou BiH nisu usvojene i, po njihovim informacijama, neće biti uskoro razmatrane u Domu naroda parlamenta BiH.

On uvjerava da nova rješenja imaju proevropske standarde kada je u pitanju ova oblast.

"Sada postoji veliki broj građana BiH koji su prijavljeni na adrese koje ne postoje, a prijavljene adrese na stanovanje su i one institucija BiH, vjerskih objekata..., te se vrši veliki broj zloupotreba kada je u pitanju sadašnji zakon o prebivalištu i boravištu građana BiH", tvrdi Jovičić.

To, kaže, omogućava "velike zloupotrebe“, što se održava i na finansijske malverzacije ostvarivanjem prava od strane pojedinaca na prijevoz, školovanje i druga.

Tekst entitetskog zakona će biti identičan onom na nivou BiH koji je "blokiran“ u Domu naroda, potvrdio je Jovičić i ustvrdio da se tim entitetskim zakonom ne bi kršili zakoni BiH.

Kaže i da RS po Ustavu ima pravo da regulira pitanje slobode kretanja, nastanjivanja i boravka na teritoriji RS.

"Zakon je nužno donijeti kako u narednom periodu ne bi dolazilo do još većih zloupotreba nego što su u ovom trenutku", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Ako se taj zakon na nivou RS-a usvoji, bilo bi definirano koju dokumentaciju građani moraju da dostave prilikom prijave stalnog ili privremenog prebivališta ili boravišta, kao što je kopija ugovora o kupovini stanova, ugovori o zaposlenju, ugovor s poslodavacem i ugovor da će stanovati na nekoj adresi i drugo, ali ipak ostaje da se vidi kako će zakon konačno izgledati nakon što se razmatra u parlamentu RS.

-Centralnu evidenticiju vodit će Agencija za identifikaciona dokumenata i razmjenu podataka BiH, a u skladu s zakonom o zaštiti podataka BiH, dok će evidenciju boravišta i prebivališta građana voditi MUPRS i iz te evidencije će se puniti centralna evidencija na nivou BiH - naveo je Jovičić na pres-konferenciji nakon radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a.