BiH
622

Stranka dijaspore BiH osudila tradicionalne prvomajske teferiče i uranke

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine zajedno s članovima te sindikalnim i političkim organizacijama s kojima surađuje, učešćem na mirnim protestima širem Evrope obilježila je 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Centralna manifestacija održana je u Švedskoj gdje su izneseni zahtjevi za otvaranje novih radnih mjesta i ukazano na povećani broj nezaposlene omladine na biroima rada.

Stranka dijaspore BiH nezadovoljna je činjenicom da u BiH nije zabilježen nijedan sličan protest radnika. Ocjenjuje nerazumljivim da u zemlji u kojoj se na najgrublji način kontinuirano krše radnička prava, sindikalne organizacije kao i sami građani pokazuju indolentnost i ravnodušnost uprkos teškom ekonomskom položaju i degradiranom životnom standardu.

"Ovakvom nezainteresovanošću i nerazumljivom apatijom direktno se svrstavaju na stranu onih koji ih iskorištavaju plaćanjem niskih najamničkih nadnica, koji im ne uplaćuju poreze, doprinose i penziona osiguranja", ističe se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.

Zaključuje se da danas, kada je više od pola miliona nezaposlenih u BiH i veliki broj stanovnika živi na rubu siromaštva, tradicionalni uranci i teferiči predstavljaju licemjerno sivilo stvarnosti bh. društva poremećenih moralnih, etičkih, duhovnih i kulturnih vrijednosti.