BiH
1

Hiljade radnika će 30. maja izaći na protestni marš u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata BiH organizovat će 30. maja u Sarajevu radnički protestni marš, povodom čega je upriličena konferencija za medije.

Predsjednik Saveza Ismet Bajramović je istakao da je okupljanje zakazano za 11 sati u ulici Franje Račkog na Vilsonovom šetalištu, odakle će članovi svih granskih sindikata u sastavu Saveza (najmanje pet posto iz svakog od njih) krenuti prema pet bitnih institucija - državnim institucijama i Vijeću ministara na Marijin-Dvoru, OHR-u, Parlamentu FBiH, Predsjedništvu BiH te na kraju Vladi FBiH.

"Glavni odbor Saveza donio je odluku da ovaj protest postane tradicionalan i da se u narednim godinama održava posljednjeg četvrtka u maju. Ove je godine to 30. maj. Pred pet bitnih institucija ćemo istaknuti zahtjeve i poruke, a očekujemo da na protest izađe najmanje osam hiljada ljudi, iz više gradova, koliko je bilo na protestu 26. maja prošle godine", rekao je Bajramović.

"Nećemo biti robovi"

Protestni marš će biti organizovan pod sloganom "Nećemo biti robovi", dok će jedna od glavnih parola biti "Radite, idite ili vanredni izbori". Na protestnom skupu će, između ostalih, biti isticane poruke ispred kojih će biti znak stop (korupciji, radu nacrno i slično). Cilj protesta je da članstvo Saveza iskaže svoje nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika i sveukupnog stanja kako u Federaciji, tako i u BiH.

"Na ovom maršu će biti obespravljeni radnici i oni koji su ostali na ulici, koji rade bez plaća, ne mogu se liječiti i ne teče im radni staž, kojima kasne plaće... Također, želim naglasiti da nikome neće poći za rukom da farba Sindikat bilo kojom bojom, jer mi imamo svoje boje i tradiciju dugu više od sto godina. A, kao najmasovnija organizacija u zemlji imamo odgovornost i prema svom članstvu, ali i prema ovoj državi. Želimo ambijent u kojem će se u znatnom broju početi otvarati radna mjesta i u kojem će nestati političke i druge blokade. Ovdje se pokušava uvesti robovlasnički sistem, a mi to nećemo dozvoliti i nećemo se povući, istrajat ćemo u svojim zahtjevima dok oni ne budu ispunjeni", kazao je Bajramović.

On je dodao kako su institucije ranije prebacivale sindikalne zahtjeve između sebe kao ping-pong lopticu, zbog čega će pred ovih pet institucija biti iščitani zahtjevi koji striktno spadaju u njihovu nadležnost.

Sindikatu ne pada popularnost

"Što se tiče izrade ili izmjena zakona, Vlada FBiH jedino nije uradila onaj koji se tiče povezivanja radnog staža. Ovi drugi, među kojima je Zakon o radu, te ostali koji regulišu pitanja poput plaća u kantonima, stečaju i finansijskoj konsolidaciji preduzeća, oduzimanju nelegalno stečene imovine... su u proceduri i sada u nadležnosti Parlamenta FBiH", kazao je Bajramović. Sindikalisti od Vlade FBiH, između ostalog, očekuju da isposluje dosljedno poštovanje kolektivnog ugovora i pojača inspekcijske kontrole. OHR smatraju odgovornim za blokadu sistema i od njih će tražiti deblokadu, dok državne institucije smatraju odgovornima za zastoj na putu ka evropskim integracijama, za neformiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH te za loše vođenje ekonomske politike, a da nikome za to ne odgovaraju.

Na upit o padu popularnosti Sindikata zbog nedovoljnog zalaganja za prava radnika, Bajramović je kazao kako popularnost mjere na osnovu broja članova te nema naznaka o padu popularnosti. Dodao je kako je bh. sindikat u rangu ili čak popularniji od nekih sindikalnih organizacija u drugim državama. Ovaj, kao i naredni protesti, bit će organizovani četvrtkom, a ne vikendom ili praznicima, jer je intencija da institucije ne budu prazne, već da odgovorni ispred sebe i na ulicama vide radnike koji su ustali za svoja prava.