BiH
0

Dara je prevršila mjeru: Sindikat najavio (ne)mirni protest

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Koliko će radnika 30. maja na ulicama Sarajeva protestirati zbog nemarnog odnosa vlasti prema njima, još uvijek nije precizirano, ali u Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da, bez obzira na to što sve njegove članice ne podržavaju protest ovog puta, skup će ipak biti održan, a vlasti na svim nivoima će dobiti jasne zahtjeve radnika.

U SSSBiH kažu da je samo 50.000 radnika bez uvezanog radnog staža i ogroman broj njih koji ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu. Oni su ti koji bi se trebali pojaviti na protestima, poručio je Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH.

Franjo Rener iz Saveza samostalnih sindikata Kantona Sarajevo istakao je da je nezaposlenost premašila procenat od 46 posto, da su brutalno napadnuta radnička prava, da je rad nacrno sve izraženiji, a procentualno iznosi između 28 i 30 posto.

U pogledu optužbi da su vođe sindikata naklonjene pojedinim političkim partijama, u SSSBiH kažu kako se ne namjeravaju više pravdati zbog toga.

"SSSBiH ide na proteste na čelu sa Ismetom Bajramovićem, a svi oni koji misle da im je dobro neka ostanu kod kuće. Dara je prevršila mjeru!", kazao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović, navodeći da su prekršeni svi dogovori između vlasti i sindikata potpisani u famoznoj platformi.

"Ko će doći na proteste? Pa zar ne bi trebali doći oni kojima nije uvezan staž, oni koji ne mogu ovjeriti knjižicu da im se dijete liječi, zar ne bi trebale doći i njihove porodice? Mi ne šetamo, mi marširamo pošteno, radnički, 30. maja prema svim institucijama ispred kojih ćemo biti, a na skupu će moći govoriti svi radnici koji imaju nešto da kažu", rekao je Bajramović.

Iako još ne zna precizan broj učesnika protesta, on kaže da će 30. maja na sarajevskim ulicama biti i neke druge grupacije koje su izrazile želju za učešćem, poput penzionera.

Sindikat metalaca je već najavio da neće učestvovati na protestu, navode između ostalog da nemaju kome protestirati te da je razlog i to što im je oduzeto pravo glasa na Glavnom odboru SSSBiH. "Metalci i još 10 granskih sindikata u skladu sa Statutom nisu imali pravo glasa ni 26. maja prošle godine, kada je u Sarajevu na protestima bilo 8.000 ljudi, ali su učestvovali. Ne treba tražiti izgovore. Drugo, imamo kome protestirati, nedopustivo je da oni mirno sjede na Marijin-Dvoru i ne rade ništa", rekao je Bajramović.

Na pitanje je li vrijeme za mirne proteste, s obzirom na to da je i Vlada FBiH, kao i kantonalne vlade, obećala da će otići s vlasti ukoliko ne ostvari 50 posto obećanog u platformi i dogovoru sa sindikatima, Bajramović je kazao da nije.

"Mi nismo nikakva anarhistička organizacija, mada ima i takvih sindikata. U Italiji, Belgiji, Španiji... se isto kaže da su mirni protesti, a da li će oni biti mirni vidjet ćemo", kazao je Bajramović na konferenciji za medije.

Radnici Feroelektra su stupili u štrajk glađu, oni će također biti učesnici protesta, a u Sindikatu se nadaju će se 30. maja pojaviti i radnici Konjuha.

Dan prije održavanja samog protesta bit će poznat broj učesnika, a bit će predočeni i zahtjevi radnika, koji će biti upućeni prema institucijama vlasti, ispred čijih sjedišta će se protestirati, a to su Vijeće ministara, Parlament BiH, Parlament FBiH, OHR, Predsjedništvu BiH i Vlada FBiH, kao "biber po pilavu".