BiH
0

Radnici će u četvrtak na ulice: Svi koji nisu bolesni imaju razloga da dođu

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Na proteste 30. maja u Sarajevu ne možete doći samo ako ste bolesni, poručili su danas iz Saveza samostanih sindikata BiH. U ovoj organizaciji su još jednom poručili da su jedinstveni i da vlast na svim nivoima ima razloga da se boji za svoje fotelje. Iako mnogi izražavaju sumnju u masovnost najavljenih protesta, u Sindikatu poručuju da trebaju sačekati četvrtak kada će puno toga biti jasnije.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović saopćio je kako je Sindikat pripremio zahtjeve za sve institucije koje smatra odgovornim za loš položaj radnika. Tako OHR-u poručuju da napokon počne u punom kapacitetu ispunjavati svoj zadatak vrhovnog tumača provedbe civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaustavi otimanje državnih atributa BiH, spriječi političke blokade, da objasni zašto nije implementiran Aneks 9. te da omogući građanima BiH da se na referendumu izjasne o svim za njih bitnim pitanjima, a isto vrijedi i za mogućnost sazivanja vanrednih izbora.

Smisao protesta jeste pritisak na vlast, kaže Bajramović, pa tako imaju niz zahtjeva i za domaće vlasti na svim nivoima. Od Predsjedništva BiH se traži da, između ostalog, počne raditi na poboljšanju imidža države, od izvršne i zakonodavne vlasti na nivou države traže ukratko da rade svoj posao, naprave izmjene Ustava, da se energičnije bore protiv korupcije i da uključe sindikate u aktivnosti pristupanja BiH Evropskoj uniji. Za Vladu Federacije imaju najviše zahtjeva, a oni bi ukratko glasili da Vlada radi svoj posao i ispunjava obećanja i obaveze prema radnicima. Osim ispred zgrada ovih institucija, sindikalci će 30. maja protestirati i pred svim drugim koje imaju veze sa radničkim pravima i obnašanjem vlasti u državi.

Protest je organiziran da se ukaže na katastrofalno stanje u kakvom su radnici, ali i država. "Oni koji će se pojaviti na protestu se jasno deklarišu kao nezadovoljni stanjem u društvu i položajem u njemu svojih porodica i sebe samih", kazao je Bajramović.

Proteklih dana se mnogo govorilo o tome da sindikalci iz industrijskih grana neće učestvovati u protestima, međutim, danas su u SSSBiH ustvrdili da na protest neće samo metalci, odnosno zvanični predstavnici tog sindikata, dok će radnika iz te grane biti. Njihovi sindikalni predstavnici su potvrdili da će se u Sarajevu pojaviti rudari iz većeg broja gradova BiH i da nijednog momenta nisu imali dilemu da li trebaju doći ili ne. Isto je i sa Sindikatom tekstila, kože, obuće i gume BiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica je dodao da nema radnika u državi koji nema razlog za protest.

"Upravo u Mostaru sada imamo situaciju klasičnog mobinga gradonačelnika nad uposlenicima Gradske uprave. Gradonačelnik ne isplaćuje plaće i umanjuje ih na osnovu jedne odluke koju je sam donio. Nije samo on u pitanju, ima tu još načelnika i premijera. Stanje u BiH nije dobro i ove vlasti sada nisu zaslužile da vode državu, a na nama je da vidimo šta ćemo u narednom periodu. Ovaj protest se neće završiti 30. maja. To je tek početak", rekao je Kruščica.

Oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele na proteste preuzimaju odgovornost za stanje u kojem se nalazimo, dodao je Avad Bahto, potpredsjednik SSSBiH.

Iako Sindikat već duže vrijeme najavljuje masovne proteste, premijere, ministre i zastupnike to ne zanima. Niko od njih nije kontaktirao Sindikat da vidi zbog čega se protestuje i eventualno pokušao nešto uraditi da do protesta ne dođe. Čini se da ih ne zanima to što će, prema najavama iz SSSBiH, pod njihov prozor doći nekoliko hiljada nezadovoljnih ljudi. Vlast očito smatra da joj pozicija nije ugrožena na bilo koji način, u suprotnom bi obratili pažnju na događaj koji se najavljuje 30. maja.

"Možda je i dobro da nas nisu kontaktirali misleći da je to još jedan protest u nizu. Međutim, sa ovakvim jedinstvom Saveza, bez obzira na ono što o tom jedinstvu pomalo provejava u medijima, govori da ćemo ih natjerati da rade. Prevarili su se ovaj put", kazao je Bajramović.

Bez obzira na to što je danas ustvrdio da bi "bio sretan kad bi znao gdje se sjedište koje stranke nalazi da ide i tamo protestovati", predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića optužuju da itekako dobro zna gdje se nalazi sjedište SDP-a, a i da oni znaju pronaći njega. Međutim, on je danas rekao kako nije član te stranke te da dovoljno o svemu govori i činjenica što organizira proteste u vrijeme kada je SDP na vlasti.

Protest počinje u četvrtak u 11 sati. Najavili su ga kao mirni, a da li će takav biti ostaje da se vidi. Sindikalci će na kraju protesta tražiti i smjene odgovornih. Očekuje se da će na proteste doći oko 7.000 ljudi.