Svijet
496

FOTO / Prvomajski protesti širom svijeta, radnici se bore za svoja prava

FENA/SRNA
Protesti u Moskvi (Foto: AFP)
Protesti u Moskvi (Foto: AFP)
U mnogim zemljama svijeta, za razliku od naše, Prvi maj se obilježava demonstracijama čiji je cilj ukazati na loš odnos prema radnicima i njihov nezavidan položaj u društvu.

Tako je u Grčkoj u toku 24-satni štrajk radnika koji se protive mjerama štednje, a radnički sindikati pozivaju na "masovnu mobilizaciju" demonstranata. Organizatori zahtijevaju da se ponište mjere štednje i povećanja poreza. Štrajk je zvanično počeo u ponoć, između utorka i srijede, da bi se podudario sa Međunarodnim praznikom rada, 1. majom, koji tehnički nije državni praznik u Grčkoj ove godine, jer je pomjeren na naredni utorak, nakon Vaskrsa.

Policija u Grčkoj u pripravnosti

Zbog štrajka je poremećen javni transport, pomorski trajektni saobraćaj, a bolnice rade sa minimalnim brojem radnika. Demonstracije su planirane širom zemlje, a policija je u pripravnosti u slučaju izbijanja nasilja.

Atina (Foto: AFP)
Atina (Foto: AFP)

Radnici u Bangladešu na 1. maj protestuju zbog nedavne katastrofe u Daki zahtijevajući pogubljenje vlasnika tvornice u kojoj je poginulo 400 osoba. Podsjećamo, u Daki se 24. aprila srušila osmospratna zgrada u kojoj se nalazilo više od 3.000 radnika u pogonima pet tekstilnih fabrika.

Uprkos pozivima premijera da odustanu od protesta, tenzije zbog najveće industrijske katastrofe u Bangladešu postaju sve izraženije. Mnogi strahuju da bi moglo doći do povećanja nasilja i vandalizma u tvornicama tekstila. Više hiljada radnika nosilo je transparente s natpisima "Objesite ubice, objesite vlasnike tvornice".

Protesti u Rusiji i Španiji, haos u Istanbulu

Demonstranti su izašli na ulice prijestolnice Dake na početku niza protesta diljem zemlje tokom Međunarodnog praznika rada. U Bangladešu se Prvi maj obilježava kao državni praznik.

Istanbul (Foto: Anadolija)
Istanbul (Foto: Anadolija)

Masovni prvomajski protesti se očekuju i u Španiji koja je također pogođena ekonomskom krizom. Protesti se održavaju i u glavnom gradu Rusije Moskvi, gdje se okupilo do 70.000 ljudi, a učestvuju svi radnički sindikati. Njima su se pridružili stanovnici moskovske regije i okoline, prenose agencije.

Protesti u Istanbulu pretvorili su se u haos i sukob policije sa demonstrantima. Tri osobe su povrijeđene uslijed korištenja suzavca.

Protesti širom Azije

Protesti se održavaju širom Azije. Deseci hiljada radnika u Džakarti izašli su na ulice i tražili bolje radne uslove. Demonstranti su također protestovali protiv planova vlade da ukine subvencije na gorivo.

"Gdje god pogledam vidim radnike koji demonstriraju. Ovo je najveći skup koji sam vidio. Predsjednik (Susilo Bambang Yudhoyono) objavio je u utorak da će cijene goriva porasti. Nedavno povećanje plata neće imati svrhu ako se ovo dogodi", izvijestio je Al Jazeerin dopisnik iz Džakarte.

Tokom dana, više od 150.000 ljudi bi moglo izaći na ulice prijestolnice.

Protest u Zagrebu i Beogradu

Petnaestak hiljada sindikalaca krenulo je u povorci iza 11 sati na protestni skup u Zagrebu protiv Vladine politike pod geslom "Mijenjajte smjer".

Zagreb (Foto: Anadolija)
Zagreb (Foto: Anadolija)

Demonstranti su došli iz svih krajeva Hrvatske, a priključili su im se brojni članovi sindikata iz Zagreba te građani i članovi različitih udruženja koje su podržale sindikalni skup.

Povorka je predvođena kamionom s razglasom nakon kojega ide vatrogasno vozilo s uključenom sirenom, a potom slijedi kolona na čijem su čelu sindikalni čelnici s velikim transparentom "Mijenjajte smjer".

Predstavnici nekoliko srbijanskih sindikata poručili su danas na skupu u Beogradu da radnici imaju sve manje prava te su zatražili da se poboljša položaj zaposlenih.

Okupljeni demonstranti u Beogradu nose transparente na kojima, među ostalim, piše "Danas gladni, sutra žedni", "I ti si sindikat", "Za spas građevinarstva Srbije", kao i zastave različiti sindikalnih organizacija.