BiH
3

Prvi maj: Dan kad sindikati utihnu

Piše: Edita Gorinjac
Janje na ražnju, simbol 1. maja u BiH
Janje na ražnju, simbol 1. maja u BiH
Hiljade obespravljenih radnika širom svijeta 1. maja će javnim okupljanjima iskazati nezadovoljstvo svojim položajem u društvu. U BiH nikome ne pada na pamet da ide na proteste na neradni dan, za roštilj će se "skuckati" nešto novca, a poslije kako bude.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), koji čine predsjednici granskih sindikata, je odlučio da nema potrebe za, bar i simboličkim, upozorenjem vlasti da se u BiH krše radnička prava, da ogroman broj građana radi nacrno, da je broj zaposlenih i penzionera gotovo isti...

Zašto je to tako, Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da ne može reći u ime svih njih koji su tako odlučili, ali da bi ih trebalo javno pitati zbog čega nisu htjeli protestovati.

"Što se mene tiče, za mene postoje već godinama svi preduvjeti da se svaki dan izlazi na proteste", kaže Bahto.

Naš sagovornik dodaje da je položaj radnika u BiH više svojstven robovlasničkom ili feudalnom društvu, nego demokratskom i godini u kojoj živimo.

"Dovoljno je reći da ni dvije prosječne plaće u BiH ne mogu biti dovoljne za pokrivanje potrošačke korpe. To je, znači, za preživljavanje, ne za normalan život. Ovo je država u kojoj jedan radnik radi za jednog penzionera. Prema procjenama Međunarodne organizacije rada, stopa nezaposlenosti u BiH je 28 posto, a stvarna je iznad 46 posto. Ova razlika su ustvari oni koji rade na crnom tržištu rada", kaže Bahto za Klix.ba.

Obećanja izgovorena u vjetar

Vlada Federacije, ali i kantonalne vlade potpisivale su sa SSS BiH niz protokola o saradnji, obećavali su da će zasukati rukave i riješiti problema radnika, ali gotovo ništa nije urađano ni kada je vlast u FBiH funkcionirala, a pogotovo se ne radi ništa otkako se vlast o sebi zabavila.

"Prije potpisivanja tih protokola o saradnji, na svim nivoima vlasti prethodio je ozbiljan dokument Saveza u kojem je pobrojano 40 satavova Saveza, gdje je sadržano sve ono što bi trebalo popraviti da bi ukupno stanje društva, pa i radnika, bilo bolje. Mnogo važnije je da je Savez uspio definisati te stvari na kojima se treba raditi. Na bazi toga su kasnije i potpisani protokoli. Meni je žao što moram konstatirati da je sve što je potpisano stavljeno u pogrešan kontekst i da su to radili oni kojima nije bilo u interesu da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Do danas nije ništa, ili je vrlo malo toga realizovano, s tim što je Vlada FBiH imala pokušaja, čak i jednoglasnih odluka, dok je funkcionirala", kaže Bahto.

Jedan od takvih primjera, kada je Vlada bila jedinstvena u rješavanju problema radnika, je Odluka o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima. Da je takvo što prošlo i na Parlamentu FBiH došlo bi do znatnog smanjenja rada nacrno.

"Nevjerovatna je činjenica da uvođenje drakonskih sankcija protiv onih koji zapošljavaju radnike kao roblje nije podržano u Zastupničkom domu. To je samo jedan primjer. Taj zakon je upravo temeljen na stavovima SSS BiH, koje su političke stranke potpisnice prihvatile, u izvršnoj vlasti je usaglašeno, ali u zakonodavnoj neko nije htio da se kazne sa 200.000 KM oni koji zapošljavaju nacrno. Time pokazuju da u političkom smislu još uvijek postoje oni koji žele održati stanje teške korupcije i kriminala", dodao je Bahto.

U SSS BiH ocjenjuju da je najteže stanje u oblasti trgovine, u građevini, metalskoj industriji... Radnici i radnice u prodavnicama, primjera radi, veoma često rade prekovremeno i bez ugovora o radu, nemaju bilo kakvo osiguranje.

"Porazna je činjenica da i oni koji bi se trebali baviti borbom za njihova prava najveći dio svoga vremena porvode u nekim drugim aktivnostima. Činjenica je da ima problema i u sindikatima, nema dovoljne posvećenosti onome što sindikalna borba zaista zahtijeva", rekao je naš sagovornik.

Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji BiH na današnjoj sjednici su najavili proteste pred Vladom FBiH, ali ne na dan borbe za radnička prava. U proteklih nekoliko mjeseci slali su dopise Vladi, ali odgovora nije bilo.

"Niko od nadležnih još nije iskazao dobru volju da sjedne s nama za pregovarački sto, da pokušamo riješiti bar dio probema koji nas muče. Protest ćemo organizirati 10. maja. U većini rudnika uglja u FBiH je složena i veoma ozbiljna situacja, nezadovoljavajući je status rudara u koncernu FBiH u odnosu na zaposlenike u Elektroprivredi. Niska je cijena uglja koja diktira sve ostalo", kazao je za Klix.ba Nezir Begić, zamjenih predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

Plaće rudara su u prosjeku 800 KM, s tim da je situacija u rudniku Kreka nešto bolja.

Jedna od oblasti u kojoj vlada konstantno nezadovoljstvo, kašnjenje plaća i neodgovornost vlasti je školstvo. Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović za Klix.ba je rekao da je trenutno najgora situacija u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, gdje se još uvijek ne zna kad će radnici dobiti plaće. Ima kantona gdje nisu još doneseni budžeti, pa nema ni plaće za budžetske korisnike.

Nije problem kriza, problem je bahata vlast

"Očekujemo da će u predstojećim ustavnim promjenama u FBiH biti sluha da se oblast obrazovanja izdigne na viši nivo. Na to nas obavezuju i međunarodne konvencije o pravima djeteta, jer ona moraju imati identične uvjete obrazovanja, a sada to nije slučaj", kaže Šatorović.

Na pitanje da li je situacija u obrazovanju teška zbog ekonomske krize u cijeloj državi ili zbog aljkave vlasti, naš sagovornik kaže da je ovo drugo veći problem.

"Kriza je evidentna, ali je ona prisutna od rata. Međutim, ovdje se zarad ličnih ili političkih interesa pod plaštom nekih nacionalnih stvari pokušava dodatno parcijalizirati obrazovanje. Ipak, vlast na svim nivoima snosi najveću odgovornost, jer nisu sposobni upravljati sistemom obrazovanja", smatra Šatorović.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH podsjeća na to da je proteklih godina bilo pokušaja da se organiziraju protesti 1. maja, ali da oni nisu uspjeli. Ukoliko bi se to ponovilo, uloga sindikata bi se umanjila, dodaje Šatorović, pa je, kaže, bolje da to onda bude neki drugi dan.

Ni u drugom bh. entitetu sindikalci neće zadavati glavobolje vlasti, ili ih bar podsjetiti da su obespravljeni. Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata tog bh. entiteta, često položaj radnika opisuje kao očajno loš, ali čini se da vlast predvođena SNSD-om može mirno spavati i do narednih izbora, jer obespravljeni građani im neće doći protestovati pod prozorima. Umjesto toga, iz Sindikata RS-a su poručili: "Sindikat je bitan - učlani se u sindikat, jer je to jedini način da ostvariš svoja radnička prava".

Primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj sindikati su najavili veliki protest na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Poručili su tamošnjoj vladi da mijenja smijer, ili će oni mijenjati vladu. U BiH nije problem što sindikati neće organizirati proteste za 1. maj, problem je što nema volje ni kod vođa radnika, a ni kritične mase, koja će bar mirnom simboličnom šetnjom bilo koji dan poručiti da njihov glas nije važan samo na izborima.