BiH
4

Stranka dijaspore BiH: Nedopustivo sporo brojanje glasova

FENA
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine osuđuje, kako navodi, nedopustivo sporo brojanje glasova od strane Centralne izborne komisije (CIK-a).

"Ponovo se stvara prostor za spekulacije, kriminal i dovodi u pitanje validnost općih izbora u Bosni i Hercegovini. Kao što se to desilo prilikom mnogih prethodnih izbora, sva kritika na rad CIK-a će se svesti na dobro poznatu izreku 'Tresla se gora, rodio se miš!'", smatraju u ovoj stranci.

Tvrde da CIK svjesno diskredituje svoju ulogu, kao najodgovornije institucije, prebacujući odgovornost na biračke odbore, koga čine predstavnici političkih stranaka.

Stranka dijaspore navodi da se od izbora do izbora poteže pitanje izmjene diskriminatorskog izbornog zakona kojim bi se omogućilo brže objavljivanje rezultata izbora ali bez istinske želje da se on i mijenja.

"Ovo nije ništa novo jer je izborni zakon postavljen u službu očuvanja položaja vladajućih stranaka i kriminalizacije čitavog izbornog zakona", kaže se u saopćenju za javnost Stranke dijaspore BiH.