{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muke po CIK-u: Ponovljeno brojanje glasova na više od 120 birališta

24.10.2014. u 16:15
61
44
Muke po CIK-u: Ponovljeno brojanje glasova na više od 120 birališta
61
Muke po CIK-u: Ponovljeno brojanje glasova na više od 120 birališta
Konačni rezultati Općih izbora održanih 12. oktobra trebali bi biti saopćeni u ponedjeljak, najavljeno je iz Centralne izborne komisije (CIK). U međuvremenu, CIK je naredio ponovno brojanje na još 59 biračkih mjesta.
U BiH je na proteklim izborima bilo ukupno 5.401 biračko mjesto, a zbog brojnih nepravilnosti i propusta, CIK već nekoliko puta na svojim sjednicama donosi odluke o ponovnom prebrojavanju glasova.

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu već ranije je ponovljeno brojanje glasova iz sa više biračkih mjesta. Na jučerašnjoj sjednici CIK je naredio ponovno brojanje glasova na 14 biračkih mjesta u 12 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe, i to sa birališta u Mostaru, Maglaju, Milićima, Vitezu, Čapljini, Srebrenici, Novom Travniku, Tuzli, te u sarajevskim općinama Stari Grad, Novi Grad i Centar.

Dan prije toga, 22. oktobra, CIK je naredio ponovno brojanje glasačkih listića sa 17 biračkih mjesta u 14 osnovnih izbornih jedinica. Biračka mjesta za koja su naređena ponovna brojanja su u Visokom, Goraždu, Tuzli, Bosanskom Novom, Sanskom Mostu, Srebreniku, Foči, Prijedoru, Šipovu, Srebrenici, Vlasenici, Novom Gradu i Centru Sarajevu i Travniku.

CIK je i 21. oktobra naredio ponovno brojanje glasačkih listića na 12 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe. Biračka mjesta za koja je ponovljeno brojanje su u: Tuzli, Novom Gradu Sarajevo, Srebreniku, Bihaću, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Lukavcu, Čeliću, Brezu i Milićima.

Također, 19. oktobra je naređeno ponovno brojanje na 19 biračkih mjesta, i to u općinama: Tuzla, Gradiška, Banja Luka, Novi Grad Sarajevo, Goražde, Zvornik, Travnik, Ugljevik, Vlasenica, Srbac, Foča, Nevesinje, Prijedor, Jablanica, Čapljina i Čelić.

U Centralnoj izbornoj komisiji za ovakvo stanje krive općinske i gradske izborne komisije. Tvrde kako su ih dobro podučili njihovom poslu i obavezama, ali da su očito slušali nečije tuđe instrukcije, aludirajući na uplitanje političkih stranaka u izborni proces.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić je danas izjavio kako se pokazalo da su birački odbori najslabija karika u izbornom lancu, što je bilo poznato i ranijih godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: