BiH
11

CIK: Počelo posljednje ponovno prebrojavanje glasova

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu danas u 12 sati je počelo ponovno prebrojavanje listića s pet biračkih mjesta u četiri osnovne izborne jedinice za pojedine izborne nivoe.

Ponovno brojanje je uslijedilo nakon što je CIK razmotrio zahtjeve za ponovnim brojanjem. Glasovi se ponovo broje za jednu izbornu jedinicu u općini Bosanski Novi, u osnovnoj izbornoj jedinici Bužim za izborni nivo 201 po političkim subjektima SDA i Koalicija A-SDA-KSSP Zajedno za USK i po kandidatima navedenih političkih subjekata. Glasovi se ponovo broje u osnovnoj izbornoj jedinici Šekovići, u osnovnoj izbornoj jedinici Orašje za izborni nivo 202 po kandidatima političkih subjekata Koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP Herceg Bosne i HDZ 1990.

Ponovnom brojanju, kako je ranije rečeno u CIK-u, mogu prisustvovati akreditirani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vrši brojanje kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje ali i kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje.

"Ovo ponovno prebrojavanje glasova protječe regularno i u zakonskim okvirima. Nadam se da će tako i ostati. CIK je kazao da je ovo posljednji put da se ponovo broje glasovi, pa se nadam da će nakon ovoga uslijediti saopćavanje finalnih rezultata Općih izbora", izjavio je posmatrač koalicije "Pod lupom" Darko Marić.