BiH
0

Stranka dijaspore BiH: Apatičnost i indolentnost građana glavna odlika izbora

FENA
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine pozdravlja dobar rezultat na proteklim izborima Koalicije Domovina, čiji je član, saopćeno je iz te stranke.

"Očekujemo da će izabrani delegati u Narodnoj skupštini Republike Srpske stati u zaštitu interesa protjeranih građana i povratnika te da će se pitanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma ponovo revitalizirati", ističe se u saopćenju.

Stranka dijaspore BiH navodi da je to najznačajniji i najpozitivniji rezultat prethodnih izbora.

"Nažalost Stranka dijaspore BiH dijeli generalnu ocjenu stranih medija po kojoj su generalni rezultati izbora u BiH ocjenjuju kao povratak nacionalizmu iz 90-ih i podrška dokazano korumpiranom i nefunkcionalnom sistemu", ističe ova stranka.

Smatraju da je "izlaznost na izbore od nešto više od 50 posto među najlošijim u Evropi što sugeriše na apatičnost i ravnodušnost građana i na dugogodišnje ignorisanje siromaštva i loše privredne politike".

Podsjetili su da razvijene evropske zemlje imaju izlaznost preko 80 posto "jer se ljudi brinu kakvo će im obrazovanje biti naredne četiri godine, da li će im djeca dobiti zaposlenje i po kakvim putevima će voziti".

"Lošem izlasku građana sigurno da doprinosi i nemogućnost prijevremenog glasanja na biralištima dvije do tri nedjelje prije izbora kao što je to slučaj u mnogim drugim državama. Opšte poznato je da u državnim organima BiH sjede činovnici i političari kojima nije stalo da razvoja demokratskih procesa u državi. Građani koji su glasali iz inostranstva nemaju nikakvu povratnu informaciju da su njihovi glasački listovi zapremljeni od CIK-a i uvaženi u cjelokupnom izbornom procesu. Očigledno da pojedincima nije u interesu da se povratom informacije glasačima razvija povjerenje građana u CIK, kako bi se masovnije odazvali na izbore i spriječila njihova diskriminacija", ističe Stranka dijaspore BiH.

U svakom slučaju, naglašavaju, uvjereni su će i u naredne četiri godine u BiH biti već "viđeno stanje" ukoliko Evropska zajednica metodom pritisaka i aktivnijeg angažmana ne preuzme svoj dio odgovornosti ''Dejtonske luđačke košulje u koju nas je odjenula''.

"Ovim izborima je prokockana još jedna šansa da Bosna i Hercegovina krene naprijed!", kaže se na kraju saopćenje Stranke dijaspore BiH.