Traže povećanje plata
0

Štrajk upozorenja radnika rafinerije u Brodu

FENA
Radnici Rafinerije nafte u Brodu održali su danas jednosatni štrajk upozorenja, nezadovoljni činjenicom da im plate nisu povećane ni za marku još od 2008. godine i da nemaju regulisana druga prava po osnovu kolektivnog ugovora.

Mjesecima već traže od poslodavaca, ruske kompanije “NjeftegazInKor”, koja je većinski vlasnik preduzeća "Petrol”, "Rafinerije nafte“ Brod i Rafinerije ulja Modriča, da se potpiše novi kolektivni ugovor, te poveća cijena rada, ali do sada postavljeni rokovi za dogovor nisu ispoštovani.

“Ne primjenjuje se najniža cijena rada koja je usklađena Kolektivnim ugovorom da iznosi 44 posto od najniže plaće u RS”, rekao je predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Bročilo.

U tom preduzeću je i danas u primjeni najniža plata i koeficijenti za njen obračun, odnosno linearna primjena kolektivnog ugovora, a zaposleni nemaju mogućnost naplate prekovremenog i rada u dane praznika.

Štrajk upozorenja će se održavati ponedeljkom, srijedom i petkom u 15 sati i trajaće jedan sat.

Bročilo ističe da će, ukoliko poslodavac ne prihvati zahtjeve radnika, štrajk biti inteziviran, kao i da razmišljaju o podnošenju tužbe protiv poslodavca.