biznis
0

Ponovo protest radnika brodske rafinerije

FENA
Radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i danas su održali mirno okupljanje, jer s poslodavcem, ruskom kompanijom “NjefteGazInkor”, nisu potpisali novi kolektivni ugovor.

Protestima, koje održavaju nakon radnog vremena, tri dana u sedmici, još od 11. marta, traže povećanje cijene rada, koja se nije mijenjala od 2008. godine.

Udruženi sindikat energetike RS, koji se uključio u rješavanje problema, predložio je da se do 1. juna stavi moratorijum na štrajk i insistira na pregovorima na koje do sada nije pristajala uprava Rafinerije.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić nedavno je pozvala Vladu RS-a da se i ona uključi u rješavanje problema radnika brodske rafinerije.

Istovremeno, Vlada RS-a pristala je na nove ustupke „NjefteGazInkoru“, te za sjednicu Narodne skupštine 27. aprila predložila po hitnom postupku izmjenu zakona kako bi ruskoj kompaniji na tri godine, bezkamatno, bio produžen grejs period za uplatu 133 miliona KM preuzetih poreza i doprinosa.

Također, uputila je i inicijativu Vijeću ministara BiH za izmjenu Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva kojima se ponovo prolongiraju rokovi Rafineriji nafte Bosanski Brod za dostizanje kvaliteta goriva za dodatna tri mjeseca.