biznis
0

Jednosatni štrajk upozorenja u Rafineriji u Bosanskom Brodu

SRNA
Radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu počeli su u 15.00 sati u krugu preduzeća jednosatni štrajk upozorenja kojim poslodavca žele da upozore na kršenje Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Bročilo izjavio je da poslodavac krši Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu Akcionarskog društva "Rafinerija nafte".

"Ne primjenjuje se najniža cijena rada koja je usklađena Kolektivnim ugovorom da iznosi 44 posto od najniže plate u Republici Srpskoj", rekao je Bročilo.

Kad je donesen Kolektivni ugovor, tada je osnovica cijene rade iznosila 141,50 maraka jer je tada najniža plata u RS iznosila 320 maraka, a u međuvremenu je najniža plate povećana na 370 maraka i po toj osnovici cijena rada u Rafineriji nafte trebalo bi da iznosi 148 maraka.

Prema Bročilovim riječima, jedan od primjera kršenja Kolektivnog ugovora je i umanjenje naknada za topli obrok, kao i neplaćanje rada subotom i praznicima.

Prema  najavama, štrajk upozorenja će se održavati ponedeljkom, srijedom i petkom u 15.00 sati i trajat će jedan sat.

Danilo Bročilo ističe da će, ukoliko poslodavac ne prihvati zahtjeve radnika, štrajk biti intenziviran, kao i da razmišljaju o podnošenju tužbe protiv poslodavca.