{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednosatni štrajk upozorenja u Rafineriji u Bosanskom Brodu

S
11.4.2011. u 15:47
0
1
Jednosatni štrajk upozorenja u Rafineriji u Bosanskom Brodu
0
Jednosatni štrajk upozorenja u Rafineriji u Bosanskom Brodu
Radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu počeli su u 15.00 sati u krugu preduzeća jednosatni štrajk upozorenja kojim poslodavca žele da upozore na kršenje Kolektivnog ugovora.
Predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Bročilo izjavio je da poslodavac krši Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu Akcionarskog društva "Rafinerija nafte".

"Ne primjenjuje se najniža cijena rada koja je usklađena Kolektivnim ugovorom da iznosi 44 posto od najniže plate u Republici Srpskoj", rekao je Bročilo.

Kad je donesen Kolektivni ugovor, tada je osnovica cijene rade iznosila 141,50 maraka jer je tada najniža plata u RS iznosila 320 maraka, a u međuvremenu je najniža plate povećana na 370 maraka i po toj osnovici cijena rada u Rafineriji nafte trebalo bi da iznosi 148 maraka.

Prema Bročilovim riječima, jedan od primjera kršenja Kolektivnog ugovora je i umanjenje naknada za topli obrok, kao i neplaćanje rada subotom i praznicima.

Prema najavama, štrajk upozorenja će se održavati ponedeljkom, srijedom i petkom u 15.00 sati i trajat će jedan sat.

Danilo Bročilo ističe da će, ukoliko poslodavac ne prihvati zahtjeve radnika, štrajk biti intenziviran, kao i da razmišljaju o podnošenju tužbe protiv poslodavca.

Ponovo mizeran promet

11.04.2011. u 14:14
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: