|

Što prije implementirati donatorska sredstva za obnovu i rekonstrukciju BiH

Što prije implementirati donatorska sredstva za obnovu i rekonstrukciju BiH
5
F
FENA
1.8.2014. u 12:06
40
komentara
5

dijeljenja
Što prije implementirati donatorska sredstva za obnovu i rekonstrukciju BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u odvojenim susretima ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH André Schallera i otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.
Lagumdžija se tokom posjete ambasadora Schallera sagovorniku zahvalio na uspješnoj saradnji koja je ostvarena u proteklom periodu i ličnom doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Švicarske Konfederacije.

Lagumdžija se ambasadoru Schalleru posebno zahvalio za pomoć koju je Švicarska Konfederacija uputila BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine, pri čemu je posebno značajnom istaknuo odluku Švicarske da na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu izdvoji po 5.900.000 švicarskih franaka namijenjenih obnovi i rekonstrukciji pogođenih područja.

Također je naglasio potrebu što hitnijeg implementiranja donatorskih sredstava za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

Lagumdžija i ambasador Schaller su posebno istaknuli potrebu intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje u narednom periodu, a pojedinačno posebno potrebu zajedničke promocije uspješnih švicarskih investicija u BiH i organiziranja Biznis foruma BiH - Švicarska, a nakon prošlogodišnjeg foruma u Cirihu.

Tokom susreta Lagumdžije i otpravnika poslova Hilla razgovarano je o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, mogućnostima za investiranje u BiH, te procesu obnove i oporavka BiH od posljedica katastrofalnih poplava, a nakon uspješno održane Međunarodne donatorske konferencije za BiH i Srbiju u Briselu.

Lagumdžija je, između ostalog, govoreći o potrebi da se implementacija donatorskih sredstava provede efikasno, odgovorno i transparentno, izrazio zadovoljstvo jer je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, čiji je cilj finansiranje prioritetnih potreba u poplavljenim područjima a koji je nedavno potpisan.

Također, Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je Vijeće ministara BiH podržalo prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH da se u mehanizam nadzora uključe i nevladine organizacije, po principu otvorenog partnerstva sa vladama (Open Government Partnership), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...