{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija se sastao sa Hillom, Yousafom i Borgom

23.7.2014. u 16:25
7
46
Lagumdžija se sastao sa Hillom, Yousafom i Borgom
7
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammada Yousafa i ambasadora Republike Malte za BiH sa sjedištem u Valletti, Savioura F. Borga, te otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla sa saradnicima.


Lagumdžija je ambasadora Yousafa upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima BiH i aktuelnim zbivanjima u zemlji, s posebnim osvrtom na napore koji se ulažu u obnovu i oporavak nakon katastrofalnih poplava, pri čemu je izrazio posebnu zahvalnost za urgentnu pomoć koju je Pakistan u veoma kratkom roku uputio stanovništvu u pogođenim područjima.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije zemlje Lagumdžija je posebno istaknuo značaj razvoja privredne i komercijalne saradnje i širenja pravnog okvira za saradnju dvije zemlje, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

U razgovoru sa nerezidentnim ambasadorom Republike Malte u BiH Saviourom F. Borgom Lagumdžija se posebno zahvalio za prijateljsku podršku Malte evropskim integracijama BiH i istaknuo da vjeruje u nastavak podrške Malte procesu integracija i provedbi novog pristupa EU prema zemljama Zapadnog Balkana koji za cilj ima pokretanje procesa modernizacije ekonomije, poticanje stvaranja radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti.

Također, izrazio je zahvalnost za učešće Malte na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koju je ocijenio uspješnom.U fokusu razgovora sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u BiH Nicholasom Hillom bio je proces obnove i rekonstrukcije BiH nakon poplava. Naglašeno je da nedavno održana donatorska konferencija u Briselu na kojoj je prikupljeno 1,6 milijardi KM za saniranje prioritetnih potreba u sanaciji posljedica poplava u BiH, te još oko 84 miliona KM za regionalne projekte usmjerene na prevenciju novih katastrofa, predstavlja prvi, značajan korak.

Lagumdžija se zahvalio otpravniku poslova Hillu na pomoći SAD-a upućenoj i najavljenoj BiH, koje uključuje alociranje 2,7 milona dolara hitne pomoći BiH, te dodatnih 10 miliona dolara pomoći.Ministar vanjskih poslova je i ovom prilikom naglasio potrebu za transparentnim trošenjem donatorskog novca za pomoć poplavljenim područjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: