{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija se sastao sa Hillom, Yousafom i Borgom

23.7.2014. u 16:25
7
46
Lagumdžija se sastao sa Hillom, Yousafom i Borgom
7
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammada Yousafa i ambasadora Republike Malte za BiH sa sjedištem u Valletti, Savioura F. Borga, te otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla sa saradnicima.


Lagumdžija je ambasadora Yousafa upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima BiH i aktuelnim zbivanjima u zemlji, s posebnim osvrtom na napore koji se ulažu u obnovu i oporavak nakon katastrofalnih poplava, pri čemu je izrazio posebnu zahvalnost za urgentnu pomoć koju je Pakistan u veoma kratkom roku uputio stanovništvu u pogođenim područjima.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije zemlje Lagumdžija je posebno istaknuo značaj razvoja privredne i komercijalne saradnje i širenja pravnog okvira za saradnju dvije zemlje, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

U razgovoru sa nerezidentnim ambasadorom Republike Malte u BiH Saviourom F. Borgom Lagumdžija se posebno zahvalio za prijateljsku podršku Malte evropskim integracijama BiH i istaknuo da vjeruje u nastavak podrške Malte procesu integracija i provedbi novog pristupa EU prema zemljama Zapadnog Balkana koji za cilj ima pokretanje procesa modernizacije ekonomije, poticanje stvaranja radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti.

Također, izrazio je zahvalnost za učešće Malte na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koju je ocijenio uspješnom.U fokusu razgovora sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u BiH Nicholasom Hillom bio je proces obnove i rekonstrukcije BiH nakon poplava. Naglašeno je da nedavno održana donatorska konferencija u Briselu na kojoj je prikupljeno 1,6 milijardi KM za saniranje prioritetnih potreba u sanaciji posljedica poplava u BiH, te još oko 84 miliona KM za regionalne projekte usmjerene na prevenciju novih katastrofa, predstavlja prvi, značajan korak.

Lagumdžija se zahvalio otpravniku poslova Hillu na pomoći SAD-a upućenoj i najavljenoj BiH, koje uključuje alociranje 2,7 milona dolara hitne pomoći BiH, te dodatnih 10 miliona dolara pomoći.Ministar vanjskih poslova je i ovom prilikom naglasio potrebu za transparentnim trošenjem donatorskog novca za pomoć poplavljenim područjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: