{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Sørensen: BiH treba jedinstven nastup na donatorskoj konferenciji u Briselu

25.6.2014. u 19:01
3
34
Lagumdžija i Sørensen: BiH treba jedinstven nastup na donatorskoj konferenciji u Briselu
3
Lagumdžija i Sørensen: BiH treba jedinstven nastup na donatorskoj konferenciji u Briselu
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 25. juna 2014. godine sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Sørensenom i zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Renzom Daviddijem.
Tema razgovora bila je predstojeća donatorska konferencija za saniranje šteta od poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i regionu koja će se 16. jula 2014. godine održati u Briselu. Planirano je da donatorska konferencija bude organizirana iz dva dijela, u prvom bi se govorilo o pomoći namijenjenoj zajedno BiH, Srbiji i regionu, dok bi u drugom dijelu bili organizirani posebni slotovi za svaku od zemalja, te regionalne projekte namijenjene sanaciji šteteta i prevenciji od mogućih novih elementarnih nepogoda.

Tokom sastanka je naglašeno da će tokom naredne sedmice biti finaliziran konačan izvještaj o štetama i gubicima kao posljedicama katastrofalnih poplava koje su sredinom maja pogodile Bosnu i Hercegovinu, ali da je već sada sigurno da štete iznose oko četiri milijarde KM ili 16 posto GDP BiH, te da je za oporavak i saniranje posljedica poplava neophodna pomoć međunarodnih donatora.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno da BiH jedinstveno istupi prema međunarodnim donatorima na donatorskoj konferenciji, u cilju što bržeg prikupljanja donatorske pomoći. To će omogućiti brzo reagiranje i smislu konkretne realizacije projekata kojima se trebaju riješiti prioritetna pitanja obnove i izgradnje stambenih jedinica kako bi do zime svi ljudi koji su ostali bez svojih domova imali krov nad glavom.

Također je kao prioiritetno istaknuta i pomoć malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima u cilju očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta kroz projekte obnove i rekonstrukcije zemlje.

Lagumdžija je pozdravio najave iz Evropske unije da će bez obzira na status koji ima kada je u pitanju približavanje evropskim integracijama, Bosna i Hercegovina imati ravnopravan status kada je u pitanju evropska solidarnost, odnosno, sredstva EU namijenjena pomoći za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: