{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Hill: Nisu svi političari isti

F
23.9.2014. u 11:09
11
100
Lagumdžija i Hill: Nisu svi političari isti
11
Lagumdžija i Hill: Nisu svi političari isti
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla sa saradnicima.
Nakon uspješne Donatorske konferencije u Briselu na kojoj je prikupljeno preko 810 miliona eura za pomoć BiH došlo je vrijeme da sve domaće i međunarodne institucije brže implementiraju odobrena sredstva.

Razgovarano je o više pitanja koja se tiču bilateralne i međunarodne saradnje BiH i Sjedinjenih Američkih Država kao i o razmjenjenim diplomatskim notama.

Lagumdžija se osvrnuo na stavove američkih diplomata nedavno iznesenim na blogu kao njihov lični stav, te izložio stavove sa kojima je već upoznao javnost kao i američke zvaničnike.

Lagumdžija je između ostalog, ocijenio netačnim njihove tvrdnje da su međunarodne institucije dale više od pola milijarde eura pomoći BiH za obnovu i rekonstrukciju zemlje nakon poplava koja "zbog toga što bh. političari nemaju planove ili čak ozbiljne ideje za oporavak, nisu stigla do ugroženih građana BiH, a ta sredstva lideri koriste kako bi se popunile budžetske rupe“.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od državnih i entitetskih vlasti dobilo informaciju da još niti jedna KM donatorskih sredstava nije uplaćena na račun bilo koje institucije BiH ili entiteta, tako da nije moglo ni biti zloupotrebe donatorskih sredstava, pa tako ni nenamjenskih popunjavanja budžetskih rupa.

Imajući sve to u vidu, a u interesu građana BiH koji još uvijek trebaju pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava, Lagumdžija je od svojih sagovornika zatražio da umjesto paušalnih ocjena javnost obavijeste na koje i čije račune su uplaćena donatorska sredstva, kao i informaciju kako ona mogu biti isplaćena, pod kojim uvjetima i putem kojih međunarodnih organizacija. To je od izuzetnog značaja za ubrzanje procesa obnove u dijelovima BiH pogođenim prirodnom katastrofom.

Sagovornici su se suglasili da postojeći BiH komplikovani mehanizmi odlučivanja se moraju reformirati jer su kočnica efikasnijem i funkcionalnijem vođenju države u svakodnevnom radu a naročito u kriznim situacijama.

Konstatirano je da nisu svi političari isti i da takve tvrdnje samo doprinose većoj apatiji birača. Samo promocija istine da u svakoj zemlji, pa tako i u BiH, ima i sposobnih i nesposobnih, pa tako i poštenih i nepoštenih ljudi, kao i političara, može dovesti do većeg učešća građana u demokratskom životu zemlje i do veće izlaznosti birača na izbore. Zato svako ozbiljan, pa tako i BiH i američki zvaničnici, imaju obavezu da umjesto proizvoljnih optužbi javno saopće koje institucije, odnosno političari, s imenom i prezimenom, nisu transparentno djelovale u bilo kom slučaju kao što je to i proces obnove zemlje.

Ovom prilikom ministar vanjskih poslova je, kao primjer, iskazao svoje neslaganje s nekim promotivnim materijalima stranih država i međunarodnih institucija, iz kojih se može zaključiti da podržavaju konkretne političke partije pa tako i SDPBiH.

"Interes države je da građani BiH u što većem broju izađu na izbore i suvereno donesu odluku o tome ko će ih predstavljati. To je važnije od interesa bilo koje partije ili kandidata", zaključio je Lagumdžija.

U tom svjetlu on je ukazao na primarni američki interes da građani izađu na izbore, kao i stav da SAD ne podržavaju niti jednog kandidata niti stranku u BiH.

Zajednička je ocjena da pred BiH nakon oktobarskih izbora stoji vrlo ozbiljan proces ustavnih reformi i da građani trebaju izabrati sposobne i odgovorne političare, koji će provesti proces strukturnih i ustavnih reformi u pravcu uspostave funkcionalne države koja će raditi u interesu svih njenih građana.

"Izabrani dužnosnici BiH moraju uvijek, kao primarni cilj, imati interes svoje zemlje i iznositi istinu, uvažavajući i interese svojih prijatelja u cijelom svijetu", istaknuo je Lagumdžija, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: