{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štete od poplava u BiH procijenjene na 4 milijarde KM

9.7.2014. u 17:00
18
4
Štete od poplava u BiH procijenjene na 4 milijarde KM
18
Štete od poplava u BiH procijenjene na 4 milijarde KM
Svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini proveli su Procjenu potreba za oporavkom i sanacijama nakon razarajućih poplava, koje su zahvatile velike dijelove zemlje od 14. do 19. maja 2014. godine. Evropska unija, Ujedinjene nacije i Svjetska banka, u okviru Zajedničke deklaracije potpisane 2008.godine, podržale su ovaj proces pružanjem resursa i tehničke podrške.
Glavni nalazi Sažetka pokazuju da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM. Najviše su pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđen broj ugroženih sektora građana. Za FBiH, ukupne posljedice (štete i gubici) iznose 2,03 milijardi KM, za RS 1,89 milijardi KM, te za Brčko Distrikt 57,89 miliona KM.

Procjena je obavljena za šest sektora i tri tematske grupe, čime su obuhvaćena djelimično ili potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti. Također su procijenjeni povezani gubici, koji uključuju gubitke u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i smanjen pristup uslugama i robama, povećanje troškova za društvo i vlasti, te izmijenjeni rizik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: