BiH
5

Procjenjene štete od poplava: BiH očekuje značajan udar do kraja godine

Klix.ba
Privreda u BiH nije bilježila značajniji rast ranije, a sada nakon poplava će uslijediti dodatni pad. BDP će pasti što će donijeti cijeli niz posljedica. Značajan udar BiH će osjetiti do kraja godine, upozorio je danas Ricardo Zapata Marti, vođa tima i koordinator izrade procjene posljedica šteta od poplava u BiH.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Očekuje se veći trgovinski deficit, fiskalni deficit i sve će to uzrokovati finanasijski jaz. Međutim, postoje mogućnosti ako se bez odlaganja krene s radom na oporavku da se povrati stopa rasta razvoja. Praksa je pokazala da se nakon nesreće može zabilježili rast ekonomije", rekao je Zapata Marti.

Najveća oštećenja zabilježena su u infrastrukturi, posebno u kontroli rijeka i riječnih tokova, transportna komunikacija, poljoprivredna dobra... Tačni i potpuniji podaci bit će poznati nakon što se urade dodatne provjere u segmentu poljoprivrede, stambenog sektora i finanasija.

"Važno je naglasiti da imamo dobar dokument i ideje o tome kolike su štete od poplava. Više od 100 predstavnika vlasti i stručnjaka iz BiH, FBiH, RS-a i Brčko distrikta, Svjetske banke, Evropske unije i međunarodne zajednice učestvovalo je u izradi ovog dokumenta. Ove dodatne provjere će finalizirati izvještaj, ali one neće promijeniti sumu od četiri milijarde maraka", rekao je portparol Delegacije Evropske unije Andy McGuffie.

Štete u Brčko distriktu iznose oko 60 miliona eura, dok su štete u FBiH i RS podjednako procijenjene.

Iako su predstavnici vlasti (predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić) prisustvovali prezentaciji ovog dokumenta, nisu se pojavili na konferenciji za novinare.

Ovaj dokument predstavljat će značajnu referencu u traženju zajmova i međunarodne pomoći pri saniranju posljedica šteta od poplava.