{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Šteta od poplava iznosi četiri milijarde KM

18.6.2014. u 15:51
231
249
Lagumdžija: Šteta od poplava iznosi četiri milijarde KM
231
Lagumdžija: Šteta od poplava iznosi četiri milijarde KM
Foto: Klix.ba
Štete tokom katastrofalnih majskih poplava u Bosni i Hercegovini iznose četiri miliona maraka, potvrdio je za Klix.ba dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.
Lagumdžija je to rekao uoči današnjeg predstavljanja procjene potreba za sanaciju nakon poplava u BiH, čiju izradu su predvodile vlasti u BiH, uz podršku EU, UN-a i Svjetske banke (WB).

"Ukupna šteta koja je pričinjena iznosi blizu četiri milijarde maraka. Dakle, za teritorij Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko. To znači da je šteta na razini četiri godišnja budžeta BiH", rekao je Lagumdžija za Klix.ba.

Lagumdžija dodaje da će BiH prema stranim donatorima ići "sa potrebama naše zemlje".

"Mi prema donatorima idemo sa onim što su naše potrebe za oporavkom i obnovom. Te procjene iznose blizu 860 miliona maraka, a za rekonstrukciju još 244 miliona maraka. Dakle, ukupni iznos potreba za oporavkom iznosi 3,3 milijarde KM", kazao je Lagumdžija.

Navedeni iznosi trebali bi pomoći u obnovi BiH u narednih pet do šest godina.

Što je posebno važno, dodao je, prema stranim donatorima ćemo na međunarodnoj donatorskoj konferenciji ići početkom jula sa jasno definiranim potrebama. One se prije svega tiču stanovanja, otvaranja novih radnih mjesta, odnosno obnove poljoprivrede.

Nadalje, dodao je da će štete direktno utjecati na naš društveni proizvod i da možemo očekivati pad BDP-a. Štete su mnogo veće u odnosu na ranije procjene od oko 5 posto PDB-a. Globalno, one bi mogle dosegnuti čak 16 posto našeg BPD-a, smatra šef. bh. diplomatije.

"Jedno je kolika direktna šteta, a koliki su direktni gubici. Što je još važnije, jeste druga tabela, grupa podataka koja govori kolike su nam potrebe za oporavke zemlje, onda koliko su potrebe za obnovom po pojedinih segmenata", naglasio je.

Očekuje veliki angažman Vlade FBiH i RS na pripremama donatorske konferencije. Naglasio je da se u narednom periodu svi moraju angažiraju kako bi naši ljudi zimu dočekali u svojim domovima i na novim radnim mjestima.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: