{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu

F
22.1.2013. u 18:00
0
8
Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu
0
Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Evropski komesar za proširenje Stefan Fule primio je danas u Briselu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.
U toku jednosatnog i vrlo otvorenog dijaloga Fule i Radončić su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Komesar Fule je naglasio da će Brisel još snažnije pomagati bh. liderima i političkim strankama i ohrabrivati ih na međusobni kompromis u neminovnom ispunjavanju preciznih i nepromjenjivih uvjeta iz Mape puta.

U tom smislu zvanični Brisel je jasan da nema novih ustupaka bh. vlastima u ispunjavanju obaveza prema presudi "Sejdić-Finci".

Ukoliko se presuda ne provede do kraja marta i umjesto strateških interesa po građane BiH nadvladaju stranačke kalkulacije, BiH se može dogoditi da se izbori koji će se održati 2014. godine od Vijeća Evrope i EU tretiraju na način da oni ne ispunjavaju evropske standarde jer se na njima neće poštivati ljudska prava svih građana u BiH.

Uz naglašenu zahvalnost Fuleu na prepoznavanju pozitivnih napora i konstruktivne uloge SBB-a, Radončić je preuzeo obavezu da sa stajalištima komesara Fulea i zvaničnog Brisela upozna članove tzv. šestorke, ali i opozicije.

Komesar Fule upoznao je Radončića o tome da je šef Delegacije EU u BiH ambasador Peter Sorensen dobio dodatna ovlaštenja i podršku Brisela u nastojanju da pomogne bh. političarima u iznalaženju neophodnih rješenja na evropskom putu BiH.

On je, također, istakao da će EU i SAD zajednički raditi na najavljenoj rekonstrukciji Federacije BiH.

Inače, razgovorima Fulea i Radončića prisustvovao je i ambasador BiH u Briselu Igor Davidović, saopćeno je iz Press centra Saveza za bolju budućnost BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: