{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu

F
22.1.2013. u 18:00
0
8
Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu
0
Stefan Fule razgovarao s Fahrudinom Radončićem u Briselu
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Evropski komesar za proširenje Stefan Fule primio je danas u Briselu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.
U toku jednosatnog i vrlo otvorenog dijaloga Fule i Radončić su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Komesar Fule je naglasio da će Brisel još snažnije pomagati bh. liderima i političkim strankama i ohrabrivati ih na međusobni kompromis u neminovnom ispunjavanju preciznih i nepromjenjivih uvjeta iz Mape puta.

U tom smislu zvanični Brisel je jasan da nema novih ustupaka bh. vlastima u ispunjavanju obaveza prema presudi "Sejdić-Finci".

Ukoliko se presuda ne provede do kraja marta i umjesto strateških interesa po građane BiH nadvladaju stranačke kalkulacije, BiH se može dogoditi da se izbori koji će se održati 2014. godine od Vijeća Evrope i EU tretiraju na način da oni ne ispunjavaju evropske standarde jer se na njima neće poštivati ljudska prava svih građana u BiH.

Uz naglašenu zahvalnost Fuleu na prepoznavanju pozitivnih napora i konstruktivne uloge SBB-a, Radončić je preuzeo obavezu da sa stajalištima komesara Fulea i zvaničnog Brisela upozna članove tzv. šestorke, ali i opozicije.

Komesar Fule upoznao je Radončića o tome da je šef Delegacije EU u BiH ambasador Peter Sorensen dobio dodatna ovlaštenja i podršku Brisela u nastojanju da pomogne bh. političarima u iznalaženju neophodnih rješenja na evropskom putu BiH.

On je, također, istakao da će EU i SAD zajednički raditi na najavljenoj rekonstrukciji Federacije BiH.

Inače, razgovorima Fulea i Radončića prisustvovao je i ambasador BiH u Briselu Igor Davidović, saopćeno je iz Press centra Saveza za bolju budućnost BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: