Nakon 18 godina agonije
44

Statut Grada Mostara danas pred gradskim vijećnicima: Hoće li biti predmet potkusurivanja?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Statut Grada Mostara koji je godinama vruća politička tema i koji je Gradsko vijeće trebalo izmijeniti na svojoj prvoj sjednici, danas je, pred gradskim vijećnicima na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića (SDA).

Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić koji je kao gradski vijećnik od samog formiranja Gradskog vijeća grčevito radio na tome da se Statut Grada Mostara izmjeni što je svaki put palo u vodu, smatra da je ovaj potez politička igra između SDA i HDZ-a.

"Mi smo četiri puta pokušali staviti na Dnevni red Statut kako bi napokon Mostar dobio Statut kakav njegovi građani zaslužuju. Svaki put se oglušila koalicija SDA-HDZ kao i Marić i Kordić, iako su se njihove stranke obavezale uskladiti Statut s izmjenama izbornog zakona", rekao je Zalihić za Klix.ba.

Tvrdi da su upravo oni prekršili vlastiti sporazum, a i zaključak Gradskog vijeća koji su izglasali nakon konstituiranja, da će tri mjeseca prikupljati prijedloge, a onda ih ponuditi vijećnicima na izjašnjavanje.

"Još je veći problem što krše Ustav BiH i zakone gdje zbog neusvajanja Statuta troše novce gradskih područja, jer su neusvajanjem Statuta onemogućili da komisije gradskih područja određuju taj novac kako je i predviđeno", ističe Zalihić.

Naglašava da je Ustavni sud također dio problema, jer je dao jasnu naredbu da se dijelovi Statuta izmjene najkasnije šest mjeseci od konstituiranja Gradskog vijeća što nije učinjeno, a Ustavni sud nije donio rješenje o brisanju tih dijelova Statuta, te o svemu nisu obavijestili nadležnog tužioca što im je zakonska obaveza iako je, kako ističe, o svemu pisao sucima Ustavnog suda.

"Očigledno sad Mariću odgovara Statut kao moneta za potkusurivanje s Kordićem oko nekih drugi interesa. Žalosno je što Statut kao najvažniji akt postaje dio priče za međusobne ucijene, jer ne vidim iskrenost u ovome i ne očekujem usvajanje", kazao je Zalihić. Dodaje kako o svemu govori najviše to što mostarski vijećnici dan prije sjednice nisu dobili materijale za tu tačku.

Podsjeća da je Marić prije nestavljanje Statuta na Dnevni red pravdao time da tražio od OHR izjašnjavanje da li može istom tačkom usvojiti stari nametnuti Statut ili donijeti novi, pa se pita je li dobio najednom odgovor OHR-a s obzirom da je sve stavio u paketu na današnju sjednicu.

"Mi smatramo da je čak ovo protivno poslovniku sto radi Marić i čisto sumnjamo da je dobio zeleno svijetlo od OHR-a", zaključio je Zalihić.

Podsjetimo da je Statut Grada Mostara, odnosno usvajanje nametnutog pa njegovo mijenjanje, trebalo biti riješeno u prvom kvartalu rada Gradskog vijeća koje je formirano 5. februara 2021. godine, što je bila i obaveza iz mostarskog sporazuma koji su potpisali SDA i HDZ-a BiH da bi se održali izbori u tom gradu.

Inače, ove godine se navršilo 18 godina od kada je Statut Grada Mostara 15. marta 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown, nakon što je produžavao rad povjerenstva koje je trebalo raditi na izmjenama Statuta.

Stranke su uoči historijskih mostarskih izbora govorile kako Statut neće biti problem, ali realnost danas odražava sasvim drugu situaciju.