BiH
178

Stanarke doma u Nedžarićima naučile koristiti tablet: Milka čita vijesti, a Nada priča s porodicom

Piše: M. Nukić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Projekat Online seniori u okviru kojeg je osobama treće dobi omogućeno učenje korištenja tableta i interneta, otvorio je novi prozor u svijet tehnologije koja spaja ljude. Stanari Gerontološkog centra u Sarajevu iskazali su radost što su postali dio zajednice modernih tehnologija putem kojih mogu komunicirati sa svojom porodicom i prijateljima.

Nada Paloš, koja već nekoliko godina živi u domu, rekla je kako ju je tehnologija uvijek interesovala, ali da nije imala mnogo prilike raditi na tabletu.

Komunikacija s najbližim

"Kad su mi rekli da će početi kurs bila sam sretna što ću probati i naučiti nešto novo. Dobila sam diplomu, ali moram još raditi da sve savladam. Poslije kursa vježbamo sa uposlenicima. Imam porodicu u Hrvatskoj, rodicu u Americi, unuka u Italiji i do sada smo se čuli telefonom ili Skypeom kada sam u posjeti kod djece, a sada ću moći i odavde preko tableta. Čula sam se s rodicom preko Gmail chata, vidjela sam joj sliku i bilo mi je drago", rekla nam je Nada.

Uskoro će cijeli centar biti pokriven Wi-Fi mrežom i na svakom spratu bit će dostupan po jedan tablet kako bi ga stanari mogli koristiti. Nada ističe da bi voljela tablet koristiti za razne stvari, a prije svega za čitanje novina.

"Volim gledati slike, slušati muziku, gledati životinje i čitati. Želim korisititi i Skype, Viber i sve to što pruža tablet. Tako bih sebi skratila vrijeme. Jedan prijatelj iz Amerike je čitao članak preko interneta u kojem sam dala izjavu i bilo mu je drago što me vidi, isto tako bih i ja voljela gledati njihove slike", kazala je.

Nikada nije koristila računar

Sedamdesetjednogodišnja Milka Ćalija kazala je kako joj je ovaj kurs mnogo pomogao jer joj je to bio prvi put da se susretne s modernim tehnologijama. Ističe da je sretna u domu koji joj je pružio sve što nije imala u svom životu.

"Imam bratića u Austriji, sestriće u Njemačkoj, jednu sestru u Crnoj Gori, a drugu u Srbiji. Ovo će mi mnogo pomoći da se čujem i vidim s njima, jer mi one dolaze jednom godišnje u posjetu. Ja sam se tek sada rodila", rekla je Milka sa suzama u očima.

Kaže kako ju je na početku bilo strah koristiti tablet i nije znala šta smije dirati, no kada su svi zajedno sjeli u učionicu i počeli učiti taj strah je prevladala. Najviše voli čitati vijesti.

"Rođena sam tokom Prvog svjetskog rata u šumi i život mi je bio težak. Sada sam preporođena i osjećam se kao da opet idem u školu", rekla je Milka.

Pomoć nepokretnim osobama

Obje su sretne što će ovi tableti posebno pomoći osobama koje su nepokretne i ne mogu izaći iz svoje sobe, jer će im to biti prozor u dešavanja u svijetu i omogućiti da komuniciraju s ljudima i svojim najbližim.

"To će nam svima mnogo značiti i zahvaljujemo se svima, a posebno osoblju centra koje ima mnogo strpljenja s nama", kazale su vesele penzionerke.

Projekat Online seniori pokrenula je Američka trgovinska komora u BiH zajedno sa svojim članicama kao što su Microsoft i Telemach, te MarketMakers projektom Švicarske vlade kako bi se povećala informatička pismenost seniora u BiH.

Polaznici edukacije Online seniori prolaze tri modula obuke - modul upoznavanja sa računarom, modul korištenja i funkcija interneta i modul upotrebe aplikacija Skypea i Vibera.